Referat af LL-møde 31. oktober 2020

Deltagere: Bettina Kræmer Mærsk, Henrik K. Hansen, Grethe Kristine Nørgaard, Lene Kristiansen, Hanne Wiingaard, Jens Rasmussen, Katrine Wiedersøe, Michael K. Andersen, Steen Moestrup, Nils H. Andersen (suppleant), Lenette Rasmussen (suppleant) og Clarissa E. Sørensen.
Afbud/fraværende: Michael P. Krog, Inger-Liss Christoffersen og Tom Jul Pedersen

Forslag til dagsorden:

  1. Valg af ordstyrer og referent.

Hanne W. vælges som ordstyrer. Jakob vælges som referent.

  1. Godkendelse af dagsorden.

Punkt 12 vedr. lokation for LL- møder udgår, og sættes på næste LL-møde.
Foreligger bilag sættes pkt. fra Tom Jul Pedersen på næste LL møde 28. november, under godkendelse af dagsorden.

  1. Godkendelses af referat fra møde den 19. september 2020.

Referat er godkendt.

  1. Bisidderkursus v/Bettina

Der arbejdes videre med kurset.

  1. Folkemøde 2021 – status

Der skal laves ny ansøgning (fra 05.11 2020). Katrine, Tom, Grethe, Michael, Lenette og Lene har meldt sig til Folkemødegruppen. Der indkaldes til møde i november.
Bettina vil fjernes som kontaktperson i Folkemødets ansøgningsmodul.
Der skal søges igen fra den 5.11 2020.
Katrine sender mail rundt vedr. møde – evt. via Zoom

  1. Landsmøde 2021? – indhentelse af tilbud mv.

Der arbejdes videre med indhentelse af tilbud. Indhent gerne tilbud også fra Karrebæksminde.

  1. Hvad sker der med arbejdet med beslutninger, der træffes på LL-møder?

Forslag: En person gøres ansvarlig (tovholder) for fremdrift i arbejdet – mellem LL- møder.
Nils: FU kan opfattes som værende beslutningsdygtige mellem LL-møderne. Men er det egentlig kun ved uopsættelige opgaver mellem møderne. Der i mod er, hvert enkelt landsledelsesmedlem ansvarlig for LAPs politik bliver ført ud i livet – også mellem møderne.
LL beslutter, at landsledelsen selv følger op og arbejder videre med LAP arbejdsopgaver mellem møderne – sammen.

  1. Medlemstræf 2020 – orientering

Der skal være et kulturelt indhold, så kan man eks. søge puljer til kulturelle aktiviteter, fx via Socialstyrelsen. Jens sørger for bus, og der vil være besøg på Faxe kalkbrud. Der er således et kulturelt element. Hanne W. afventer tilbage melding fra Socialminister vedr. forsamling.
Michael K. siger han gerne vil have træffet bliver i Roskilde.

Foreløbigt program:

Sted: København, Kulturhuset i Valby
Tidspunkt: 5. december. Kl. 10-15 eller 11 – 16.00
10 – 12.00: 2 timer omhandlende psykiatriplan og psykiatriløftet
13 – 14.00: København – Yoga center
14 – 15.00: Vendepunkter

Sted: Faxe, Faxe vandrehjem
Dato ? Tidspunkt: kl.10-15 eller 11 – 16.00
10 – 12.00: 2 timer omhandlende psykiatriplan og psykiatriløftet*
13 – 14.00: Geocenteret Faxe
14 – 15.00: Vendepunkter

  1. Orientering fra

a. FU
LAP København har fået godkendt en bevilling på kr. 6000 til et gruppe forløb med titlen ’Ryd op i dit liv’.

b. LL
Nils har hørt oplæg med overlæge i retspsykiatri Hans Henrik Ockelmann på Landbohøjskole, og det var ikke en positiv oplevelse. Hvis 4.000 mennesker føler en be- handlingsdom er en straf, så er en det (behandlingsdom) en straf. Michael K. siger hertil, at en behandlingsdom tæller som en straf på straffeattesten.

  • Steen: Lokalt har vi gjort opmærksom på, at lokalpsykiatrien nærmest er nedlagt i Hillerød. Udsatterådet har blandt andet været i avisen. Psykisk syge sættes sammen med folk med funktionsnedsættelser. Det er blandt andet en silotænkning, som ikke er til gavn for borgeren. De udsatte får ikke den hjælp, de har behov for. Steen opfordrer til at udveksle erfaringer vedr. lokal psykiatri politik, fx i regi af lokale udsatteråd. Steen fortæller tillige, at Sundhedsstyrelsens følge gruppe til 10 års plan er udsat til 18. december.
  • Lene har meldt sig til undergruppe (vedr. 10 års plan) om socialpsykiatri.
  • Nils sidder i udvalget for psykiatri i Sundhedsstyrelsen, og der kommer et møde forventelig i december 2020.
  • Henrik: Pt. ligger LAP Nordjylland ligger stille og Henrik er pt. ikke med i Aalborg Udsatteråd.
    -Artikel til LAP bladet fra FOA vedr. magnetstimulation? LAP får ikke selve artiklen, men et link der kan lægges på hjemmesiden.
    Steen fortæller, at ny vejledning fra Socialstyrelsen siger, at angst er et psykisk handicap og misbrug opfattes som sociale problemer. Der er således nogle problemer bl.a. med definitioner i vejledningen. Steen har sendt vejledning rundt og LL opfor dres til at læse den.
  • Clarissa vil gerne fjernes fra Info media.
  • Lene spørger til stillinger i Peer, og hvordan det går med arbejdet i Peernetværket.
    Måske kunne den ny medarbejder, der allerede er ansat nogle timer, også blive en god projektleder. Hanne W. : Foreningerne er skrevet ud af Peernetværket. Det er nu kun personer, der med i Peernetværket.

10. Orientering fra arbejdsgrupper

a. Sommerlejr 2021
Steen fortæller, at sommerlejrgruppen har holdt møde vedr. evaluering. Gruppen omfatter Steen, Lone og Lene.

b. Refugie 2021.
Steen fortæller LAP afventer svar fra Feriefond. Ind til der er svar herfra giver det ikke mening at arbejde videre. Der er ikke afsat interne budgetmidler til refugie i 2021. Der er taget kontakt til Lars K. vedr. arbejdet i refugiegruppen.
Skal der skrives ud til medlemmer og bede dem melde sig til arbejdsgrupper?
Nye og eksisterende arbejdsgrupper afventer næste landsmøde.
Spørgsmål vedr. rekruttering sættes dog på dagsorden på næste LL – møde.

  1. Økonomi:

a. Budget og udviklingsplan for 2021
Kasserer Steen M. retter budgetposten konsulenter til 400.000. Med denne justering forventes et underskud på 538.000 i 2021.
Budget 2021 godkendes af LL.
Vedr. underskrift: Først undersøges om Socialstyrelsen godkender et budget, der ikke er LL underskrevet, som følge af Corona. Hvis der kommer krav vedr. underskrifter undersøges om, der evt. kan laves Peneo eller anden løsning.
Udviklingsplan 2021 godkendes af LL

  1. Punkter til næste møde
  • Retningslinjer for arbejdsgrupper rettes til og sætte på hjemmeside.
  • Rekruttering til arbejdsgrupper, hvordan kan det evt. gøres mellem Landsmøder?
  • Lokation for LL –møder 2020 sættes på 28.11 2020.
  • Punkter sendes ind på mail forud for LL-møde 28.11.

13. Evt.

  • Forslag: Man kan mødes via Zoom, og derefter mødes lokalt og spise sammen.

14. Hvordan synes du, mødet gik?

Referes ikke.

Pressemeddelelse: LAP om brugen af tvang i psykiatrien i Danmark

8. december 2020

Det er hårrejsende og himmelråbende læsning for LAP at læse, hvordan bæltefikseringer i psykiatrien er faldet, men er blevet erstattet af tvangsinjektioner af medicin i stedet. Denne udvikling kan ikke accepteres på nogen former for niveauer, det være sig mentale, fysiske eller spirituelle.

– Er behandlerstaben i Danmark virkelig så inkompetente, at de er ude af stand til at tale folk ned og i ro, selv i de mest følelsesladede tilstande hvor i en patient kan befinde sig? Er behandlerstaben i Danmark virkelig så fuldstændig blottet for både empati og sympati, at de er nødt til at gribe til tvangsinjektioner for at kunne helbrede en psykisk syg?

– Noget må gøres, noget må ske; det kan ikke passe, at en patientgruppe i Danmark skal nøjes med middelalderagtige metoder og udsættes for tvang samt sanseløst, hensynsforladt adfærd fra de mennesker, der er ansat for at hjælpe dem. TVANG er ikke en hjælp til andre end uduelige og fuldstændig samvittighedsforladte personer, der ikke er egnede til at have med andres menneskers mentale helbred at gøre !

Tvang er jo mange ting, der er den tvang som registreres og så den, der ikke bliver registreret: Tager du ikke din medicin, så inddrager vi din udgang ! Tager du ikke din medicin, så får du ikke lov at se din datter! Disse er blot få, blandt talrige eksempler på, at folk tvinges til medicinindtag, selvom det skulle være frivilligt.

Kommunerne kan også finde på, at inddrage kontanthjælp eller ledighedsydelser, hvis medicinen ikke indtages. Det bliver først rigtig grelt, når kommunen tvinger borgerne til ikke at kunne følge behandlingen, fordi de skal være til rådighed for arbejdsmarkedet.

Det viser sig, at mange behandlingsdomme er dømt på baggrund af noget, der er sket under behandlingen. Hvor mange af de hændelser, der ligger til grund for behandlingsdommene, som er udløst af dårlige behandlingsforløb, misforståelser eller psykiske provokationer kan ikke ses nogen steder. Nu har der siden 2014 været fokus på at nedbringe tvang i psykiatrien, men resultaterne af anstrengelserne har ikke sat sig spor i den samlede opgørelse.

– Vi ser det sådan, at sagen er grebet forkert an. Vort bedste bud på, hvordan tvang kan nedbringes markant vil være at ændre psykiatriloven og fjerne behandlingskriteriet – det der også kaldes de gule papirer. Der er to kriterier for anvendelse af tvang: Det ene er faremomentet, altså hvis du ertil fare for dig selv ellerdine omgivelser kan tvang anvendes, dog stadig som den sidste nødløsning, når alt andet er afprøvet. Dette kaldes også de røde papirer.

– Hvor ofte disse anvendes afhænger af hvilke andre muligheder som forekommer, der hvor patienten møder det psykiatriske system. Socialpsykiatrien kunne gøre meget her, hvis der var nemt tilgængelige akut beredskaber med brug af terapeutisk tilgang til at deeskalere en psykotisk tilstand.

– En person, der i en psykotisk tilstand, er ved at ødelægge sit eget eller andres liv (økonomisk eller socialt), er stærkt forstyrrende eller selvskadende vil få en reaktion fra omgivelserne, og har man ikke fare kriteriet og muligheden for professionel hjælp, vil omgivelserne drives til selvtægt. Det har vi set i psykiatriens forhistorie med oprettelse af dårekister, indespærring under kummerlige forhold og andre ubehageligheder.

– Behandlingskriteriet, som påbyder patienten at modtage behandlingen under tvang, når psykiateren skønner det er nødvendigt, er i hele sin virkemåde oversat til, at patienten opfylder behandlingen når denne tager sin medicin !

Der bliver lavet udskrivningsplaner og koordinerede udskrivningsplaner, men den eneste del af de samlede bestræbelser, der fokuseres på når noget går skævt, er om patienten/borgeren tager sin medicin !

– Mange kommuner opfylder ikke deres del af de aftaler der indgås, det kan være ved fejl
visitation, som altid sker for at spare på kommunens penge. Det kan også være mangel på
oprettelse af tilgængelige tilbud for rehabiliterende indsatser.

– Vi står altså der, hvor de gule papirer bliver brugt til at bringe borgere ind i psykiatrien for behandling. Behandlingen er oversat til kun medicinsk behandling, der gives nemlig hverken forebyggende eller rehabiliterende behandling til længerevarende syge – dette skal ske ude i kommunerne. Kommunerne vil ikke ofre den nødvendige hjælp, hvis dette kan spares væk og på en billigere måde oversættes til at give mere medicin !

– På den her måde kører det hele i ring, og det resulterer i, at personer fastholdes som patienter og passiviseres, og ikke kommer videre. Det kan sammenlignes med hvis nu det besluttedes, at personer der brækker en knogle ikke længere skal tilbydes gibs eller skinner til at oprette bruddet, men i stedet sendes hjem med recepter på smertestillende medicin.

– Vort bedste bud er, at vi kan nedsætte brugen af tvang ved en ændring af psykiatriloven, så kun fare kriteriet er tilbage. I øvrigt skal man selvfølgelig lægge stor vægt og opmærksomhed på de tiltag, der er gjort for nedbringelse af tvang, og hvor det faktisk er lykkedes – for det er faktisk lykkedes flere steder. De metoder, der bruges med succes er f.eks. Safewards-modellen og åben dialog. Sidstnævnte metode stammer fra den finske psykolog Jaakko Seikkula, og er også kendt som Laplandsmodellen.

Som konklusion må LAP igen understrege, at behandling med tvang – uanset situationen – er fuldstændig uacceptabelt !

Det bør være muligt for behandlerstaben i Danmark, at kunne opføre sig som voksne og fornuftige mennesker, og med pædagogiske evner varetage behandlingen på en ordentlig og anstændig måde. De har med andre menneskers mentale helbred at gøre !

Der findes mange alternative metoder, der kan afprøves og udforskes frem for tvang, ud i kunsten at håndtere mennesker med et anderledes følelsesliv. Alt andet end at forøve magt og tvang, som om vi levede i den mørke middelalder, hvor torturbødler blev brugt til at trumfe sin vilje igennem !

I et land som Danmark bør der ikke herske tilstande, som i det nationalsocialistiske Tyskland og deres arbejdslejre under 2. verdenskrig. I loven står der MINDST MULIG og MINDST INDGRIBENDE foranstaltning. Det betyder, at hvis man kan snakke sig til rette, så prøv med dialog og dialog og dialog, inden den yderste konsekvens. Den yderste konsekvens er da KUN, hvis det er til fare for mennesket selv eller andre, der ikke kan flytte sig væk fra situationen. Det hedder konfliktløsning og betyder, at man ikke skal optrappe en falsk tilstand hos et menneske, der er i en ubalance.

Brugerne af psykiatrien og deres pårørende opfordres hermed fra LAP til at indmelde alle former for tvang. Klag, klag, klag og endnu engang klag indtil behandlerstaben i Danmark forstår, at tvang ikke er en mulighed i behandlingsmetoder !

Behandl folk med respekt, anstændighed og medfølelse og I vil få en meget bedre hverdag, kære behandlere.
Med de bedste hilsner på vegne af LAP.

Arbejdsgruppe for presse og lov.

Hanne Skou Kadziola, Ole Nielsen og Steen Moestrup.

Hvad mener pårørende, fagfolk og patienter?

Hvad mener pårørende, fagfolk og patienter om kommunernes hjælp til mennesker med psykisk sygdom og pårørende? Og hvilke initiativer efterlyser de mest fra politikerne?

Det er nogle af de spørgsmål en ny stor undersøgelse om socialpsykiatri skal give svar på.

LAP vil gerne opfordre til, at LAP’s medlemmer deltager i undersøgelsen, og hjælper til med at udbrede kendskabet til den blandt bekendte og i netværk. Undersøgelsen tager ca. 5 minutter.

Målet for undersøgelsen er at få nok besvarelser til, at resultaterne kan bruges til at sige noget om situationen i hver enkelt kommune.

Derfor er det særdeles vigtigt at så mange som muligt deltager i undersøgelsen.

LAP håber at I også vil være med til at få klarlagt kommunernes hjælp til mennesker med psykisk sygdom og pårørende.

Undersøgelsen er igangsat af Bedre Psykiatri – undersøgelsen er dog ikke kun for medlemmer af Bedre Psykiatri.

Facebook-opslaget er her

Direkte link til undersøgelsen er her

 

 

Behandling med magnetstimulation giver livsglæden tilbage

Artikel fra Fagbladet FOA:
På Aarhus Universitetshospital hjælper social- og sundhedsassistent Frode Bjerkely med transkraniel magnetstimulations-behandling deprimerede patienter med at få livsglæden tilbage.

Læs artiklen her

Har du en god idé til et nye fællesskab mod ensomhed?

PULJE TIL 1.000 NYE FÆLLESSKABER MOD ENSOMHED

Formålet med puljen er skabe nye fællesskaber gennem aktiviteter til borgere over 21 år, som mærker konsekvenserne af corona-pandemien i form af ensomhed. Puljen er på i alt 10 mio. kr.

Puljen kan søges på tre måder. BEMÆRK at der er forskellige frister for ansøgningerne:

Tilskud på 10.000-15.000 kr. med løbende ansøgningsfrist dog senest den 14. december 2020

Ansøgere kan søge tilskud på 10.000 – 15.000 kr. til enkeltstående aktiviteter. For disse er ansøgningsfristen løbende, indtil puljen er forbrugt. Der kan dog senest søges den 14. december 2020. Ansøgningerne bliver behandlet ud fra et først-til-mølle princip.

Ofte stillede spørgsmål til pulje på 10.000-15.000 kr.

Søg tilskud på 10.000-15.000 kr.

 

Tilskud på 15.000 – 99.000 kr. med ansøgningsfrist 10. december 2020

Ansøgere kan søge tilskud på 15.000 – 99.000 kr. til enkeltstående aktiviteter. For disse er ansøgningsfristen løbende, indtil puljen er forbrugt. Der kan dog senest søges den 10. december 2020. Ansøgningerne bliver behandlet ud fra et først-til-mølle princip.

Ofte stillede spørgsmål og svar til pulje på 15.000 – 99.000 kr.

Søg tilskud på 15.000 – 99.000 kr.

 

Tilskud på 100.000-1.000.000 kr. med ansøgningsfrist den 3. december 2020

Ansøgere kan søge tilskud på 100.000 – 1.000.000 kr. til forløb med mange aktiviteter. For disse ansøgninger er ansøgningsfristen til og med den 3. december 2020.

Ofte stillede spørgsmål og svar til pulje på 100.000 – 1.000.000 kr.

Søg tilskud på 100.000 – 1.000.000 kr.

 

Baggrund for puljen

Puljen er etableret på baggrund af den politiske aftale om bekæmpelse af ensomhed på henholdsvis Kulturministerens og Social- og indenrigsministerens område. I aftalen er der afsat 10 mio. kr. til 1000 nye fællesskaber. Puljen administreres af Slots- og Kulturstyrelsen.

Læs mere om den politiske aftale

Høring over udkast til forslag om lov om ændring af lov om forsøg med et socialt frikort

Odense 23.11. 2020

LAP – Landsforeningen Af nuværende og tidligere Psykiatribrugere kvitterer hermed for muligheden for at afgive høringssvar over forslag om lov om ændring af lov om forsøg med et socialt frikort. Vedrørende forslag om lov om ændring af lov om forsøg med et socialt frikort:

LAP kan kun støtte op om forlængelsen af denne ordning og kunne godt ønske sig, at den blev udvidet til også at omfatte førtidspensionister, der er tæt forestående til at overgå til folkepensionsstatus, så disse kan optjene lidt ekstra ud over det, der på nuværende tidspunkt er muligt. Således, at det muliggør en bedre pensionsopsparing i de tilfælde, hvor borgeren ikke selv har været i stand til at lave en skattefradragsberettiget pensionsopsparing eller pensionsforsikring.

Ydermere vil LAP opfordre til, at denne forsøgsordning hurtigst muligt gøres til et permanent tiltag i socialloven, da det er et yderst sundt tiltag, der kan hjælpe mange tilbage til at blive selvforsørgende. Det kunne endda tænkes at udvide ordningen, så frikortet kan blive berettiget i en 3 årig periode for alle, som har været ufrivillig husvild i et år eller mere. Det sociale frikort kunne så tilfælde indberegnes i udregningen af skatten i offentlige forsørgelsessatser for denne gruppe, hvilket kunne have en positiv indvirkning på viljen til at komme ud af hjemløshed.

Derudover bør der måske, samtidig med denne forlængelse af forsøgsordningen gøres en del mere ud af, at oplysninger omkring dette forsøg og de der tilknyttede rettigheder for målgruppen bliver udbredt til de instanser, der har oplysningspligt om dette overfor borgeren. Viden og information om dette skal tillige oplyses til målgrupperne, så vi kan få udbredt brugen af denne hjælp til at kunne få et bedre liv, gennem hjælp til selvhjælp i form af ordinær ansættelse.

Distributionen af oplysningerne til de instanser, som har oplysningspligt bliver for ofte glemt når disse forsøg sættes i værk. Dette bør kunne gøres bedre med for eksempel digital post til samtlige mennesker, der arbejder i socialrådgiver positioner, på væresteder og på herberg. En yderligere forbedring til udbredelse af kendskabet til frikortet ville være at lave en mulighed på hjemmesiden for borgerservice, hvor ansøgningen kan foretages via link ud fra oplysning derom, til de forskellige målgrupper.

De bedste hilsner

LAP arbejdsgruppe for presse og lov.
Ole Nielsen, Hanne Skou Kadziola og Steen Moestrup

LAP – Landsforeningen Af nuværende og tidligere Psykiatribrugere
Store Glasvej 49
5000 Odense C.
Tlf.: 66 19 45 11
www.lap.dk

 

 

Referat af LL – møde 19. september 2020

Deltagere: Bettina Kræmer Mærsk, Henrik K. Hansen, Grethe Kristine Nørgaard, Lene Kristiansen, Hanne Wiingaard, Jens Rasmussen, Tom Jul Pedersen, Katrine Wiedersøe, Michael K. Andersen og Steen Moestrup.

Afbud/fraværende): Nils H. Andersen (suppleant), Inger-Liss Christoffersen, Lenette Rasmus- sen(suppleant), Michael P. Krog og Clarissa E. Sørensen.

Fra sekretariatet: Jakob Brixtofte Petersen

Forslag til dagsorden:

1. Valg af ordstyrer og referent.

Hanne W. vælges til ordstyrer og Tom vælges som trivselsfacilitator. Jakob vælges til referent.

2. Indledende personlig, kort runde (”vejrmelding”) om hvordan man har det, og hvad man forventer at få ud af mødet. Refereres ikke.

3. Godkendelse af dagsorden.
Der tilføjes et pkt. 12e. Administrator på talerøret. Der tilføjes et punkt 16c.:Ansøgning til landsmøde vedr. Vendepunkter. Herefter er dagsorden godkendt.

4. Godkendelses af referat fra møde den 15. august 2020
Tilføjet til referat: Aflysning af landsmøde 2020 er godkendt pr. mail. Pkt. 6, rettes : ’Gruppen tager udgangspunkt i guiden til et godt hverdagsliv’. Pkt. 7, Forsamlingen rettes til ’LL’.
Pkt. 13, sætningen ’LL opfordres til selv at læse bilaget’ slettes.
Med disse rettelser er referatet godkendt.

5. Landsmøde 2021? – afholdelse

FU indhenter 3 tilbud, herunder Storebælt, Karrebæksminde og Svendborg.

Dato for landsmøde vil være afhængig af hvornår, der er ledigt i 2021.

6. (lukket punkt)

7. (lukket punkt)

8. (lukket punkt)

9. Dirigentens og trivselsfacilitatorens arbejde/kompetence i fremtiden v/Tom

Tom ønsker, at det skal skrives mere ud, hvad dirigent og facilitator skal lave. Det skal være muligt, at bortvise mødedeltagere. Trivselsfacilitator kan gribe bolden, og bede om at se sagen fra to sider. Hanne siger man skal feje for egen dør først, og opfordrer til, at man skriver færre mails – og læser bogen vedr. mailudveksling. Michael K. Andersen vil gerne være med til at skrive et forslag sammen med Tom. LL er velkomne til at bidrage til forslaget.
Tom skriver et forslag til næste LL -møde.

10. Medlemstræf 2020

1 dags regionalt medlemstræf kl.10-16.00 fire steder i landet:
Region Hovedstaden, Region Sjælland, Region Syddanmark, Region Midt Jylland og Region Nordjylland.
Træffet gennemføres 2 steder i Jylland og 2 steder på Sjælland.
Emne: Psykiatriplan og psykiatriløftet
-Hvad synes medlemmerne, at LAP skal fokusere på i ny psykiatriplan?
-Arbejdsgrupper på møder, eks. om Peerstøtte.
Aktiver folk, der hvor de bor!

LL har følgende emner:
– Psykiatri-netværket, bud på psykiatriplan og bisidder.
– Spørg medlemmerne, hvordan de gerne vil have psykiatrien indrettes, jf. LAP bidrag til ny psykiatriplan.
– Hver område får 1 time til lokale bidrag, herunder lokale og lokal politiske forhold.
Lene foreslår, at Vendepunkter kommer på dagsorden på medlemstræf, og det er tilslutning til. Der kan indhentes yderligere forslag via Facebook.
– Det vil være et medlemstræf med samme program, der rejser landet rundt. To medlemstræf i Jylland med samme program forskellige steder. Der skal findes oplægsholdere om psykiatriløftet, kommunal valg, psykiatriplan, Vendepunkter og bisidder.
– Arrangementet skal holdes under 50 deltagere. Michael K. Andersen, Lene og Steen tilbyder at arrangere et medlemstræf i Region hovedstaden. Katrine nævner, at Cornelius vil gerne lave et træf i København.

Hanne, Steen og Michael indgår i arbejdet vedr. regionalt medlemstræf.
Tilrettelæggelse af træf foregår på mail.

LL beslutter tillige, at Michael K. Andersen kommer med et forslag til medlemmer til en gruppe vedr. et nationalt medlemstræf til næste LL- møde.

Vedr. NADA: Katrine fortæller, at der indkaldes til NADA i Jylland. Katrine spørger om, der er en fra LL, der vil være NADA tovholder i Jylland.
LL opfordres til at finde en person, der vil være tovholder på kurset.

Vedr. arbejdsgrupper i Sundhedsstyrelsen: Der efterspørges deltagere til arbejdsgrupper i Sundhedsstyrelsen, og Henrik melder sig deltager i arbejdsgruppe i regi af Sundhedsstyrelsen.
Henrik undersøger selv dette, og melder sig til.

11. Orientering fra

a. FU

– Tom spørger til deltagelse af Jon på landsledelsesmøde?
Der oplyses om, at deltagelse af Jon er sat på stand-by indtil videre, da der ikke har været landmøde.
– FU oplyser, at der indkøbes pc til medlemmer af FU.
– Steen opfordrer til arrangere lokale aktiviteter sammen med andre foreninger.
– Der er et uafklaret spørgsmål vedr. evt. tilbagebetaling af kr. 400 til deltagere på sommerlejr.
LL beslutter, at spørgsmålet undersøges med sekretariatet.

b. LL

Michael K. Andersen har været til udsatte messe i Roskilde. Michael repræsenterede LAP.

Katrine fortæller om filmen: Nebel im August – tysk film om eutanasi programmet.
Katrine sender link til filmen til LL.

Michael K. Andersen fortæller om et kor for udsatte han er med i Roskilde. Michael sender film rundt vedr. dette.
Henrik har været til møde i ydelseskommissionen, og Henrik skriver til ydelseskommissionen ang. 55 timers reglen.

Vedr. LAP- Nordjylland:
Henrik genstarter LAP- Nordjylland og kommer med status på næste LL-møde.

12. Nedsættelse af arbejdsgrupper

a. Folkemøde 2021

Nyt indhold og nye medlemmer. Ansøgningen fra 2020 er stadig gældende.
Katrine, Tom, Grethe, Michael, Lenette og Lene melder sig til Folkemødegrup-
pen.

Der indkaldes til møde i gruppen i oktober.

b. Sommerlejr 2021

Brenderup er bestilt, og det kan afholdes i uge 31 i 2021. Datoerne vil være nogenlunde de samme som i 2020. Der mangler en evaluering, og den kommer snarligst. Der er 10 dage i mellem sommerlejr og kystlejr. Den gamle sommerlejrgruppe er: Steen, Nils Henrik, Lone, Lenette, Grethe og Bettina. Steen foreslår, at sommerlejren skal omdannes til et Vendepunktskursus – det vil sige et selvudviklingskursus.
Steen og Lene udarbejder et oplæg vedr. vendepunktskursus på sommerlejr 2021. Sammensætning af gruppe udsættes til næste møde.
Michael K. Andersen vil gerne med i sommerlejrgruppen.

c. Kystlejr 2021

Steen og Suzan S. indgår i gruppen indtil videre. Der kan tages en mere med, herunder eventuelt en af de, der har skrevet tilbagemeldinger vedr. kystlejr. Kystlejr vil være i uge 28, fra torsdag den 15 til 22. juli 2021.
Steen kommer med et samlet forslag til næste LL møde. Steen finder der ud over til næste møde kandidater til arbejdet med kystlejren.

d. Refugie 2020

Der er sent en mail ud vedr. møde. Spørgsmålet om, der skal gennemføres et refugie.
LL – beslutter ved afstemning at december refugie 2020 aflyses.

e. Facebook administrator

Landsledelsen beslutter at det er Lene og Steen, der bliver Facebook redaktører.

13. Konference på Christians borg

Mandag den 8. marts fra 11:00-16:00. Dørene åbner fra klokken 08:00
-Emne medicinnedtrapning, medicinrådet?
Katrine foreslår, at det blandt andet skal handle om medicinnedtrapning, herunder behov for medicin i mindre doser.
LL beslutter, at Katrine, Hanne, Steen og sekretariatet indgår i gruppen.
Planlægning sættes i gang med samme.

14. Orientering fra arbejdsgrupper

– Der har været møde vedr. erfaringspiloterne. Erfaringspiloterne har klaget over udredningstiderne i Region Syddanmark.
– Steen oplyser om, at der er forskel på en første diagnose, og derfor er der ikke en 30 dages frist for udredning.
– Steen opfordrer til, at LL gør sig tydelige på Facebook.
– Der oplyses om, at bisidder kurset er i gang med at blive planlagt.
– Michael K. Andersen har ikke været møde i den bærende fællesskab, da det har være aflyst.

15. Personale (lukket punkt)

16. Økonomi:

a. Regnskabsoversigt
Der er et økonomisk overskud for nuværende.

b. Budgetstatus
Der er brugt et mindre beløb end planlagt til medlemsaktiviteter grundet COVID-19.

Budget 2021 skal redigeres og indsendes sammen med statusrapporten 15. november.

c. Ansøgning til landsmøde vedr. Vendepunkter
Lene fortæller om ansøgningen. LL efterspørger et budget for tiltaget. LL stemmer om, at der gives midler til 1 times oplæg på de regionale træf.
Der er flertal for, at tildele midler til en times oplæg på medlemstræf med den beskrevne timeudgift.

d. Ansøgning om bevilling til Vendepunkter LAP – København
Katrine præsenterer forslaget.
Efter afstemning beslutter LL at ansøgningen godkendes. Beløbet på kr. 20.000 bevilliges til aktivitet vedr. Vendepunkter.

17. LL-møder i 2020
Forslag til mødedatoer:

-LL beslutter LL-mødedato 31. oktober 2020.
-LL beslutter LL-mødedato 28. november 2020.

18. Punkter til næste møde
– Steen foreslår en strikke klub, som punkt til næste møde.
– Der spørges til hvornår det næste blad kommer, og vil det være anderledes?
– Psykiatriplan og psykiatriløftet sættes på, med henblik på medlemstræf.
– Michael K. Andersen ønsker punkt vedr. lokation for LL- møder sat på dagsordenen.

19. Evt.
– Der orienteres om, at der laves en ansøgning til Arbejdsmarkeds Feriefond mhp. 2021.

20. Hvordan synes du, mødet gik?
Refereres ikke.

Tanker om retspsykiatri

Tekster for trodsige og raske patienter.

af Glenn Hansson, ateist.

Bogen er inspiration til hvordan man tackler retspsykiatrien og den bygger på personlige oplevelser. Det er således en beretning i øjenhøjde med borgeren, som bliver udsat for retspsykiatri. Det er ikke nødvendigvis foreningen LAP’s holdninger, der afspejles i hele bogen og vi gør opmærksom på, at den bygger på personlige oplevelser, hvorfor råd og vejledninger er forfatterens egen oplevelse af konkrete situationer.

Hent bogen her

LAP høringssvar: Høring over foreløbigt udkast til en ny epidemilov

Odense 13.10 2020

LAP – Landsforeningen Af nuværende og tidligere Psykiatribrugere kvitterer hermed for muligheden for at afgive høringssvar over foreløbigt udkast til en ny epidemilov. Vedrørende foreløbigt udkast til en ny epidemilov:

– Det ser som sådan ud til at være fornuftige regler for en akut epidemi-katastrofesituation. Dog vil LAP påpege, at det er meget modstridende med tvangsforanstaltninger i helbredsmæssige henseende hos enkeltpersoner, hvis man ikke tager højde for den enkelte borgers menneskerettigheder og rettigheder i den almene lovgivning i Sundhedsloven. Denne lovgivning, som til hver en tid kræver, at den enkeltes alment praktiserende læge som den ansvarlige for personens helbred, skal indbefattes før anvendelse og udførelse af denne slags indgreb i borgerens personlige frihedsrettigheder.

– I den nuværende formulering er der for meget plads til tolkning. Dette kan åbne for, at andre myndigheder uden sundhedsfaglig viden og uddannelse samt ansvar, kan beslutte hen over borgerens hoved uden at tage i betragtning, at borgeren muligvis nægter at lade sig vaccinere på grund af allergi eller religiøs overbevisning.

– Hvis dette er tilfældet bør der i lovgivningen indskrives et alternativ, der for eksempel kan være en tidsbegrænset tvungen karantæne, hvilket allerede er en af mulighederne i dette udkast som en tvangsforanstaltning. Derfor mener LAP, at den enkelte borgers alment praktiserende læge må og til enhver tid skal indbefattes inden disse tvangstiltag iværksættes. Dette bør indskrives tydeligt i formuleringen !

– Menneskerettigheder og retssikkerheden bør tages med i betragtning i en hvilken som helst lovgivning, når denne forfattes uden hensyn til hvilken krise landet befinder sig i. Ellers vil vi miste det vi definerer os selv som at være, nemlig et folkestyre og et frit samfund med menneskerettigheder som livsgrundlag.

Med de bedste hilsner fra LAP arbejdsgruppe for presse og lov.

LAP arbejdsgruppe for presse og lov.
Ole Nielsen og Steen Moestrup

LAP – Landsforeningen Af nuværende og tidligere Psykiatribrugere
Store Glasvej 49
5000 Odense C.
Tlf.: 66 19 45 11
www.lap.dk

PsykiatriNetværkets vision for psykiatrien 2030

– på vegne af Danmarks brugere og pårørende

PsykiatriNetværket vil opfordre til at nedenstående indgår i regeringens arbejde med den kommende psykiatriplan. Indledningsvis opridses de forudsætninger og pejlemærker, der overordnet bør styre prioriteringerne i psykiatrien. Derefter listes 10 centrale målepunkter, som man bør navigere efter for at sikre, at der er fremdrift i indsatserne og prioriteringerne.

Udspillet repræsenterer bredt holdningerne blandt medlemmerne af PsykiatriNetværket. PsykiatriNetværket repræsenterer både en stor del af brugerne i og omkring psykiatrien samt deres pårørende.

Læs hele visionen her