Referat af LL– møde 10 april 2021
/i Landsledelsen /af Lars MogensenDeltagere: Bettina Kræmer Mærsk, Henrik K. Hansen, Grethe Kristine Nørgaard, Lene Kristiansen, Hanne Wiingaard, Tom Jul Pedersen, Katrine Wiedersøe, Inger-Liss Christoffersen, Clarissa E. Sørensen, Michael K. Andersen, Steen Moestrup, Nils H. Andersen (suppleant), Michael P. Krog, Lenette Rasmussen (suppleant).
Afbud/fraværende: Jens Rasmussen
Fra sekretariatet: Jakob B. Petersen
1. Valg af ordstyrer og referent. Hanne W. vælges til ordstyrer og Steen som medordstyrer.
Jakob vælges til referent.
2. Personlig runde
a. Kort vejrmelding. Refereres ikke
b. Forventninger til dagsorden/møde. Refereres ikke
3. Godkendelse af dagsorden.
Indsatte pauser på dagsorden rykkes. Under pkt. 8b drøftes også om forslaget konflikter med persondataloven.
Med disse rettelser er dagsorden godkendt.
4. Godkendelses af referat fra møde den 27. 02 2021.
Lenes kommentar vedr. afstemnings resultat indsættes i referat pkt. 18b: “Ansøgning fra LAP København. Afstemningen endte 3 for og 5 imod. Michael Andersen er ikke suppleant, det står lidt uklart og skal rettes til i referat. Tom Jul retter til vedr. rettelse til tidligere referat.
Generelt skal eventuelle kommentarer til referat ske indenfor i rammerne af LAPs forretningsorden.
Med disse rettelser er referatet godkendt.
5. Punkt fra Tom Jul vedr. dirigentens rolle
Tom fortæller om oplæg og siger blandt andet, at dirigenten skal være skrappere og uddele max. 30 sekunders taletid, og også kunne udelukke folk. Hertil svares, at det skal være en fælles landledelse, der bestemmer udelukkelse og evt. advarsel, da det er hele LL, der skal bære møderne i gennem samlet. Clarissa foreslår Tom som dirigent på LL møde, så han kan demonstrere, hvordan man kan gøre. Tom kan efter eget valg stille op, som dirigent næste gang. Også Henrik K. Hansen vil tilbyde sig som meddirigent fremadrettet.
Der var en god debat om punktet, og emnet er uddebatteret og kommer ikke på igen.
6. Landsmøde 2021 1 – 3. oktober?
a. Musik
Tilbud fra Christian Bach vedr. tilbud om musik på landsmøde under middag og bagefter. Det koster kr. 4500. Nils mener det forstyrrer med musik på landsmødet.
Steen siger det vil være stille klavermusik og ved en fællessang. Katrine foreslår Eddie Skoller sang om Frihed før og efter møde.
LL – beslutter, at Christian Bach kan bestilles.
Det besluttes også, at musikken skal være bagefter middagen.
b. Afrapportering på udviklingsplan til Socialstyrelsen 2020
Punkter fra udviklingsplan:
1.Udbredelse af Vendepunkter og NADA til flere dele af landet
2. Debattere og søge indflydelse på regeringens ny 10 års psykiatriplan, herunder udbredelse af Peertankerne og lighed i sundhed for psykiatribrugere
3. Udbredelse og styrkelse af refugier og refugietanker
4. Genstart af LAP ́s bisidderkorps og opstart af besøgsvenner.
Tilrettelæggelse og gennemførelse af bisidderkursus
LL – beslutter, at FU skriver et forslag til afrapportering og sender til kommentering i LL.
c. Virtuel deltagelse – deltagelse via Zoom eller lignende?
Henrik har foreslået bosteder og borgere også skal have adgang til Zoom.
LL – beslutter at FU kan indhente tilbud. Der skal indgå retningslinjer så det eks. kun er talerne, der vises på storskærm.
7. 10 års plan i psykiatri. Kommentarer fra LL og fra Psykiatriordførere samt LAP principprogram og handlingsprogram.
a. Drøftelse af bidrag fra LAP – samlet tilbagemelding til Sundhedsstyrelsen
– 10 kernepunkter fra LAP til 10 årsplan.
Fremsendte punkter [fra Lene] indsat:
1. Ingen lovgivning må diskriminere psykiatribrugere.
2. Somatik og psykiatri ligestilles som lige vigtige.
3. Med det formål at nedbringe overdødeligheden hos psykiatribrugere skal psykiatribrugere have ret til de samme lægeundersøgelser og somatiske behandlinger som alle andre. Vi vil ikke affærdiges med, at vores somatiske symptomer ”nok er psykisk betingede”.
4. Psykiatribrugere skal have ret til polyfarmaceutiske undersøgelser, som tjekker interaktionen mellem forskellige typer medicin.
5. Der skal være lettere, hurtigere og gratis adgang til hjælp og behandling.
6. Indsatser skal måles på, om psykiatribrugere kommer sig – i stedet for at have antal sengepladser som succeskriterie i sig selv.
7. Der skal flyttes midler fra Regionerne til sociale indsatser i Kommuner og i brugerbevægelsen til indsatser, der støtter op om personlig Recovery.
8. Sundhedsvæsenets hierarki skal fjernes, så andre faggrupper som terapeuter og medarbejdere med brugererfaring har samme indflydelse som de sundhedsfaglige medarbejdere.
9. Anvendelse af tvang skal nedbringes.
10. Psykiatribrugere skal have mulighed for at komme ud af økonomisk fattigdom.
Katrine foreslår mere fokus på forskning i behandlingsmetoders kort- og langsigtede virkninger og bivirkninger, og at LAP skal komme med et til to nye forslag.
Clarissa fortæller hun er blevet afvist til hurtig behandlingsindsats, da hun har brugt to klip, og derfor først kan få en senere tid hos psykiater. Clarissa spørger: Hvorfor har man ikke samme ret som psykiatribruger, som somatiske patienter, og hvorfor man bliver kastet frem og tilbage – og ikke får adgang – med mindre man er tung psykiatribruger?
Der nedsættes en arbejdsgruppe bestående af Lene, Michael K Andersen, Hanne W., Henrik, Steen og Nils, der holder zoommøde i den kommende uge med henblik på et samlet udspil fra LAP vedr. psykiatriplan.
NB: Gruppen skal selv læse og kende LAPs princip program, formål mv., så det sikres, at forslag og tilbagemeldinger er i overensstemmelse med LAP.
b. Kommentarer til udarbejdelse af statusrapport for mental sundhed og psykiske
lidelser til 10-årsplanen – PsykiatriAlliancen.
Har tidligere været sendt med ud til LL og er færdigbehandlet.
8. Vedtægtsændring vedr. kollektive medlemmer
a. Fremlæggelse af forslag til vedtægtsændring vedr. kollektive medlemmer
Forslaget har fokus på, at sikre at dem, der møder op fra kollektive medlemmer skal være psykiatribrugere. Udfordringen er, at det kan være professionelle eller brugerråd, der vælger medlemskab og derefter kan bestemme deltagere på landsmøde. Deltagere, som også får stemme ret på landsmøde. Kan man ex bede om et referat fra et brugerråd? Efter drøftelsen stemmer LL om forslaget:
Forslaget er vedtaget. Vedtægtsændring vil først være gældende efter næste landsmøde. FU er ansvarlig for, at Allan Ohms konsulteres om det juridiske vedr. vedtægtsændring.
b. Må man spørge folk om de er nuværende eller tidligere psykiatri brugere?
Bettina læser op af persondataloven, herunder spørgsmål om personlige forhold, hvoraf det fremgår at man ikke må spørge om dette. Det oplyses, at persondataloven kun omfatter registrering af personfølsomme spørgsmål.
I drøftelsen kommer det frem, at LAP kun kan opfordre til, at man selv vedstår hvem man er, når man melder sig ind. Det drøftes også, om man må spørge om du er medlem af LAP ?
FU spørger Allan Ohms om det juridiske spørgsmål i ovenstående.
9. Orientering fra
a. FU
– orientering om brev til Socialministeriet om, hvordan man søger Corona pulje midler, som allerede er meldt ud? Hvad er der sket her?
FU kan skrive brev til minister og anmodning om overførsel af midler
– brev vedr. overførsel af midler ca. kr. 800.000 fra 2020 til 2021
FU kan skrive brev vedr. anmodning om overførsel af midler
Der skal ansøges om overførsel af midler når regnskab 2020 er klar.
– bisidder sag fra Fyn – orientering
Det er meget grelt, hvordan kommunerne tørrer et hjælpebehov af på borgeren.
Line Barfoed er bedt om at komme input til beretning vedr. sagen.
LL forslår, at der også skrives i bladet om sagen.
– sagsadministrationssystem og hostingløsning
Der har været et møde med firma, der både kan tilbyde sagsadministrationssystem og hostingløsning. Firmaet er vant til at arbejde med ngoér. I systemet kan fx en bisidder have sager liggende og det er kun involverede parter, der har adgang til sagen. Det vil også kunne overdrages til evt. anden bissidder. Arbejdsgrupper kan også dele filer overtage togholderfunktioner mv. i systemet. Der skal betales kr. 8000 pr. måned, og for det nuværende system betales der langt mere for support m.m.
Der skal indhentes 3 tilbud vedr. – sagsadministrationssystem og hostingløsning
b. LL
Lene fortæller, at RUC forsker i brugen af Peer medarbejdere, recovery mentors, herunder om Peers får del i personale goder mm. Projektet skal køre i en årrække og forskerne vil gerne bruge LAPs viden fra brugere, primært med udgangspunkt i Region hovedstaden. Projektet har søgt Velux fonden vedr. finansiering.
Nils vil gerne være med og må kontaktes af projektet.
Steen fortæller han har trukket sig fra flere fora, herunder etisk komite mfl. LAP Nordsjælland er udgået af fællesrådet, hvor Jesper Troels Jensen nu er blevet formand. Dialog [center/forum] Hillerød vil gerne have LAP Steen fortsætter i rådet.
Vedr. fællesråd: Hanne Sch. har stillet sig til rådighed og hun er valgt ind.
Steen er indgået i LAP region hovedstaden efter Bo Steen Jensen. Michael P. Krog foreslår indkaldelse til et uformelt møde i LAP region hovedstaden, og der anbefales et hurtigt møde.
Herefter afspilles en video med Steen om ensomhed under corona, som er optaget som led i Projekt Flersomhed. Det er Røde Kors, der står for projektet og videoen offentliggøres på mandag. Projektet og video handler om ensomhed, og det er Udsatterådet, der har henvendt sig til Steen. LL roser Steen for videoindslaget.
-arbejdsgrupper i Socialstyrelsen og i Sundhedsstyrelsen
Steen: Der er tidligere orienteret om arbejdet med Psykiatriplanen. Der er tillige kommenteret på materialer fra Sundhedsstyrelsen vedr. ny psykiatriplan, herunder om begrebet resonans.
LAP har modtaget et borgerforslag vedr. jobcentrenes meget lange afklaringsforløb. Forslaget kan lægges på LAPs hjemmeside.
– delrapport fra Socialstyrelsen. Faglige pejlemærker for øget kvalitet i bostøtten.
Henrik har været til mødet vedr. faglige pejlemærker, og rapporten ender med, at pege på, at brugerne i højere grad vil blive inddraget i egne udviklingsønsker
10. Personale (lukket punkt)
11. Afholdelse af webinar
a. Jonas fra Delfipsykologerne er booket
b. Overlæge i psykiatri Inger Gross?
c. Jesper Hjøllund?
Der skal sendes afslag til Jesper.
d. Michael P. Krog: Jeg foreslår Søren Magnussen, og han koster ca. 1500 kr. Der kunne skrives om det i LAP bladet, og derefter stilles spørgsmålet på webinaret.
Clarissa foreslår et oplæg, hvor en stiller op og der kan spørges om alting.
Nils og Michael får LLs opbakning til at gå videre med planlægning og afholdelse af webinarer med Jonas, Inger Gross, Søren Magnussen mv.
12. Beslutninger vedr. arbejdsgrupper:
a. Orientering om Ferie Fond
-Personer på dagpenge mm. falder indenfor kategorien som Feriefonden støtter.
-Fleksjobbere skal stille med attest fra kommuner med rådighedsbeløb.
-Feriefonden støtter ikke SU modtagere, alderspensionister mm.
-Hvis der fx er 25 støtteberettigede deltagere, vil det kun være 2 1⁄2 der kan være frivillige.
*Vedr. finansiering – se også pkt. 13c.
Arbejdsgrupperne orienteres efterfølgende særskilt, hvis der er spørgsmål vedr. kriterier for støtte fra Feriefond.
b. Kystlejr – program og budget til godkendelse
LL godkender budget og program
c. Sommerlejr – program og budget til godkendelse.
Lene præsenterer program og budget:
– Antallet af frivillige holder sig inde for antallet af frivillige og gratister, jf. Feriefonden.
– der regnes med 55 deltagere
– Vendepunkts deltagere prioriteres og det vil så være under 10
– unge under 30 prioriteres
– man prøver at sprede deltagerne ud på flere LAP aktiviteter.
LL drøfter, om det er en god idé med Vendepunktskurser på sommerlejr. Lene fortæller, at det tidligere har været præsenteret og LL har godkendt dette programpunkt.
Steen foreslår, at sammensætningen af arbejdsgrupperne tages på LL møde igen, specielt vedr. værelsesfordelingen. Lene fortæller, at Valentina ser på andre mulige højskoler til afholde sommerlejren. Brugen af Brenderup tages på LL- møde næste gang, og der kommer en indstilling fra gruppen igen. Efter drøftelsen stemmer LL program og budget:
Budget og program godkendes ikke. Sommerlejrgruppen tilretter program forud for næste LL-møde. Program, sammensætning af gruppe og budget tages på dagsorden igen på næste LL -møde.
Lene efterspørger en tilbagemelding mail fra LL v/ Bettina, Grethe mfl. vedr. program.
d. Folkemøde – program og budget til godkendelse
Katrine W. fortæller om budget og program ideer vedr. streaming. Der spørges til temaer mv. og Katrine fortæller om psykiatriplan, overholdelse af regler i kommunen og autisme behandling. Steen vil gerne være med til et oplæg på Folkemøde.
LL godkender budget og program
e. Refugie
Lars Kristensen har oplyst i telefon, at han gerne vil med ud og besøge nyt sted, og afventer LL beslutning vedr. nyt sted.
f. Bisidder
Afholdelse af kursus er udsat til coronarestriktioner er ophævet.
13. Økonomi:
a. Regnskab 2020
Der bliver et overskud på ca. kr. 973.000. Regnskab skal indleveres 30. april. Regnskab sendes til LL snarligst med henblik på underskrift via peneo.
LL godkender regnskab 2020
b. Regnskabsoversigt og budgetstatus – godkendelse af budget 2021
LL godkender regnskabsoversigt og budgetstatus
Den budgetterede basis gruppe i Nordsjælland forslås at laves elektronisk. Projektet har LL tidligere godkendt. Projekt figurerer på budget som aktivitet vedr. regionale arrangementer.
c. Godkendelse af brug af LAPs formue til lejre mv.
Formuen egenkapital står under saldobalancen på – side 10 og side 13 i materialet.
Egenkapital er 923.0000. Afhængig af – præcist hvor mange personer – der falder udenfor AFFs kriterier, vil det være ca. 50 procent, der skal findes midler til andetsteds. I kroner vil det være ca. kr. 120.000. Efter drøftelsen stemmer LL om forslaget:
LL godkender efter afstemning brug af LAPs formue til sommerlejr, kystlejr og refugie
d. Refusion af fortæringsudgifter til ZOOM LL – møder
LL beslutter efter afstemning at godkende forslaget.
e. Ansøgning fra LAP København grupper
Lene præsenterer forslaget, men deltager i øvrigt ikke i diskussionen, da hun er inhabil. LL diskuterer forslaget, og efter drøftelsen stemmer LL om forslaget:
Afstemning viser flertal mod forslaget.
Forslag vedtages således ikke.
14. LL – møder i 2021
a. Forslag datoer:
– 5. juni
– 14. august
– 11. september
LL vedtager ovenstående mødedatoer.
b. Opslag på Facebook
Der må ikke refereres fra LL møder på Facebook.
15. Punkter til næste møde
16. Evt.
– LL – dokumentation sendes direkte til revisor.
– René Strøm vil gerne have stoppet, at der handles på LAP Facebook.
17. Hvordan synes du, mødet gik? Refereres ikke.
Kontakt LAP
LAP
Store Glasvej 49 – 5000 Odense C
Telefon: 66 19 45 11
(mandag-torsdag kl. 10-14)
E-mail : lap@lap.dk
Mobilepay: 66 88 55
In english
What is LAP ?
LAP is a national organization, founded in 1999, of Danish (Ex-) Users of Psychiatry.
Read more…