Høringssvar til ”Mindre indgribende tvangsformer”, Sundhedsstyrelsen 2024

”LAP ønsker at der iværksættes et omfattende arbejde, der kommer med retningslinjer til forebyggelse af tvang i stedet for nye tvangsformer. Der skal mere fokus på relations-arbejdet mellem personale og patient som en vej til forebyggelse af tvang.
LAP er modstander af tvungen opfølgning, som kan legitimere tvangsanvendelse over for en udskrevet patient.”

10 punkter fra LAP som svar til Sundhedsstyrelsen:

1. LAP er modstander af alle former for tvang. Både dem der anvendes nu, og de nye former som nævnes i Sundhedsstyrelsens vurdering. Ved at indføre nye former for tvang vil udbuddet automatisk øge efterspørgslen hos personalet.

2. Tvang kan ses som tortur, straf og statsgodkendt legitimeret vold/magtanvendelse. Personalet er både dømmende og udøvende magt, og har derfor et umenneskeligt stort ansvar i at forvalte denne magt etisk.

3. Tvang er en kortsigtet løsning, der giver traumer og angst på længere sigt.

4. Præmissen i SST’s vurdering er, at forebyggelse af tvang ikke er en del af opdraget. Og derfor behandles det ikke. LAP vil derfor bede det politiske niveau om at lave en vurdering af muligheder for forebyggelse af tvang. Også i tråd med mindste-middel princippet.

5. Der er ingen erfaring med – eller dokumentation af – at de nævnte nye tvangsformer gavner patienterne eller gør personalet og andre patienter mere trygge. Bl.a. derfor bør de nye tvangsformer ikke indføres, da det ikke er undersøgt hvordan de virker på patienter og personalet.

6. Udenlandske erfaringer kan generelt ikke overføres til den danske psykiatri, som også nævnes ifm. med det hollandske eksempel med isolationsstuer. Udenlandske erfaringer kan inspirere, men der er mange forskelle i samfundskonteksten og opbygning af psykiatrien til at de kan anvendes i Danmark.

7. De sparsomme og meget indgribende erfaringer fra Sikringen og retspsykiatrien skal ikke overføres til hele psykiatrien. Bl.a. også ud fra mindste-middel princippet.

8. Tvungen opfølgning var ingen succes, og LAP er stadig imod denne ordning. Vi ser det som et fysisk overgreb på krop/sjæl, og krænkelse af privatlivet.

9. Flere steder i SST’s vurdering nævnes overvågning af patienten. Men der står intet om det mulige relations-arbejde der kan foregå mellem personalet og patienten som alternativ til fysisk og medicinsk tvang.

10. Patientens mulighed for selv at vælge hvilken form for tvang der anvendes, legitimerer ikke anvendelsen af tvang, og det gør ikke tvangen mindre indgribende for den, der udsættes for det.


Spørgsmål til dette høringssvar kan rettes til Lene Kristiansen, LAP.
Kristiansenlene@yahoo.dk

LAP – Landsforeningen af Psykiatribrugere.
Store Glasvej 49 – 5000 Odense C
Telefon: 66 19 45 11
(mandag-torsdag kl. 10-14)
E-mail : lap@lap.dk

Referat af LL-møde 21 – 22.06.2024

Referat af møde i LAPs landsledelse, Vissenbjerg 20-21.06.2024

Til stede: Lene Kristiansen, Helle Sibbersen, Michella Bundgaard, Anette Pedersen, Mads Larsen, Mette Windfeld, Lars Kristensen, Tom Jul Pedersen, Valentina Djurhus (suppleant), Ole Nielsen, Sara Parisa F. Khanjani, Shiva Khanjani (suppleant), Cornelius Christiansen, Thomas Malte Andersen (kun fredag), Valentina (suppleant, kun fredag) og Niklas Marr Nielsen
Øvrige til stede: Hanne Wiingaard og Hanne M. Carlsen (kun torsdag)
Fra sekretariatet: Jette (referent)

Anette bød velkommen til Vissenbjerg Hotel og LL-møde.

Ad 01. Valg af ordstyrer og referent

Hanne blev valgt som ordstyrer. Jette blev valgt som referent.

Ad pkt. 02 Personlig runde

Kort vejrmelding og forventninger til dagsorden og til møde
Refereres ikke.

Ad pkt. 03 Godkendelse af dagsorden

Punkt om møde med Sundhedsudvalget ønskes tilføjet under pkt 8 c.
Punkt om at give suppleanter taleret ønskes tilføjet som nyt underpunkt til pkt. 3.
Beslutning: Et flertal stemmer imod forslaget om at ændre forretningsordenen. Det betyder at suppleanter fortsat ikke har taleret.
Punkt om personsag ønskes tilføjet som pkt. 9.
Med disse ændringer godkendes dagsordenen.

Ad pkt. 04 Godkendelse af referat 25.05 2024

Mads gør opmærksom på, at han ikke havde påtaget sig at lave manual, men kun et oplæg til drøftelse af retningslinjer for opførsel på møder på et kommende LL-møde. Med denne ændring kunne referatet godkendes.

Ad pkt. 05 Beslutninger fra LAP ́s landsmøde 2024 v/Anette

a. Akupunktur, afslutning vendepunkter og hvad der skal ske med vendepunkter medtaget i dag.

Katrine har fremsat forslag til landsmødet om, at der skal afsættes 150.000 kr. til akupunkturkurser. Ole opfordrer Katrine til at samarbejde med akupunkturforeninger og få kurser derigennem. Helle mener ikke det kan komme på tale med det aktuelle budget. Tom mener, at LAP ikke er en uddannelsesinstitution.
Beslutning: Der stemmes enstemmigt nej.

b. Vedtægter og forretningsorden – undervisning?

Knud, Sax og Frands har alle tre tilbudt at holde 1,5 timers oplæg med indføring i LAPs vedtægter og forretningsorden, men FU har besluttet at forslag ikke behandles på dette møde. Helle mener uklart hvad det skal handle om, og perspektivet vil være afhængigt af hvem, der underviser. Mads udtrykker respekt for tilbuddet om oplæg fra de tre, men foreslår ekstern oplægsholder, da der er behov for at få inspiration til at gøre noget anderledes.
Ole fortæller, at Laura fra Socialstyrelsen i svar på henvendelse fra Ole og Niklas, som er udsendt fra sekretariatet, har anbefalet at bruge konsulenthjælp enten fra Center for Frivilligt Socialt arbejde (CFSA) eller Civilsamfundets Brancheforening.
Tema om hvordan landsledelsen skal arbejde og organiseres samt personkonflikter udsættes til senere møde.
Beslutning: LL stemmer for, at Mads kontakter CFSA og får et tilbud på oplæg.

Ad pkt. 06 Vendepunkter v/ Hanne Carlsen

a. Opfølgning på punkt fra Landsmødet

Hanne C. fortæller, at de kommende instruktører mangler uddannelse i de sidste 2-3 handlemuligheder samt forståelse for, at det er en undervisningssituation med voksne mennesker. Arbejdsgruppen ønsker 5 undervisningsdage mere, herunder også til supervision af nye instruktører i undervisningssituationen. Cornelius har fremsendt budget.
Mette er bekymret for, at midlerne bruges uden at det omsættes i konkrete lokale opfølgningsaktiviteter til gavn for medlemmerne. Kurset er ikke færdiggjort på en ordentlig måde. Kan vi ikke finde på andre løsninger, der ikke koster så meget.
Helle oplyser at ti kursister har sagt ja til at gå ud og undervise lokalt, hvis deres kursus færdiggøres. Hvis ikke kurset afsluttes, er der ingen der vil.
Michella har svært ved at forstå hvorfor forløbet ikke afsluttes, så de nyuddannede kan komme ud i grundforeningerne så snart som muligt.
Lene oplyser, at Socialstyrelsen har skrevet, at budgettet skal justeres i fht antal deltagere – og at der skal være gennemsigtelighed i fht LLs deltagelse, idet kurserne gennemføres for offentlige midler. Lene tilbyder gratis undervisning.
Tom oplyser, at der allerede forefindes gratis recoverykurser i de store byer, og er derfor bekymret at deltagertallet lokalt bliver lavt.
Ole ønsker at få tilsendt referater og evaluering, og opfordrer til at arbejdsgruppen
kommer i gang med at ansøge fondsmidler, så andre af LAPs projekter også kan
igangsættes.
Helle fortæller arbejdsgruppen fik bevilget 1,5 mio kr. til 3 år, og der er brugt 300.000 kr. på et år. Referater fra alle arbejdsgruppemøder kan rekvireres i sekretariatet, de er bare ikke kommet på hjemmesiden. Supervision kan evt. foregå på zoom.
Michella påpeger, at Vendepunkter allerede har fået bevilget 200.000 kr. i budget 2024.
Lene siger, at LAP har udgifter i år for 1.800.000, og vi må skære væk. Så valget står enten mellem vendepunkter eller medlemstræf – eller begge. 2025 er en anden sag. En mulighed kunne være at underviserne resten af tiden underviser gratis, da de burde have overskuet opgaven.
Hanne W. oplyser, at budget 2024 løber rundt, selvom der er afsat 200.000 kr. til Vendepunkter.
Tom fortæller, at han har været på alle kurserne, og at deltagerne fik at vide, at de nu var færdige – og havde fået det, de skulle. Så kom der melding om nogle få ikke var klar, og at det derfor var nødvendigt at fortsætte. Der skal ikke bevilges mere.
Beslutning: Et flertal stemmer for, at Vendepunkter må anvende de 98.000 kr., de har ansøgt om, men arbejdsgruppen opfordres til at reducere budgettet, fx ved at underviserne underviser gratis, og ved at flytte møde over på zoom.

b. Hvem skal stå for Vendepunktskurserne/undervisning?

Tom sat punktet på, for at få tydeliggjort opgavefordelingen, når Vendepunktsforløbene skal afholdes lokalt.
Helle siger, at kursister, der har gennemført instruktørkurset skal stå for undervisningen i Grundforeningerne. Men det er grundforeningerne der bestiller kurserne Vendepunkt 1 og 2 som selv skal finde lokaler og annoncere forløbet lokalt samt finde kursister til forløbet– det er ikke en opgave for instruktørerne.
Denne opgavefordeling blev besluttet allerede på første møde i arbejdsgruppen.

c. Evaluering af Vendepunktsuddannelsen

Tom ønsker at det synliggøres hvad deltagerne i Vendepunktskurset har fået ud af det. Personligt synes han der er for mange gentagelser, når det er instruktører der uddannes, ikke kursister.
Helle oplyser evaluering skal drøftes på næste arbejdsgruppemøde. Mette savner at der er udarbejdet en delevaluering som en del af en professionel udformet evaluering.
Tom siger, at der foretages intern evaluering grundet økonomien.
Ole opfordrer til at alle kopierer og læser LAP Københavns arbejdsbog (ligger på SLs hjemmeside).

Ad pkt. 07 Handlingsprogram

Lene foreslår at alle medlemmer af LL vælger et af de syv indsatsområder i Handlingsprogrammet, så der etableres ”handlingsgrupper” af medlemmer af LL og andre relevante medlemmer, som sammen er ansvarlige for at følge op på indsatsområdet undervejs. Der følges op på kommende møde.
Handlingsgrupperne sammensættes af nedenstående personer:
Indsatsområde nr./tema
1. Politisk (1+3+5): Lene, Ole og Niklas
2. Mindske ensomhed, medlemspleje og sociale aktiviteter, lokalarbejde, brugerstyrede væresteder: Mads, Cornelius, Thomas og Hanne C
3. Kystlejr, Sommerlejr og refugier: Mette W, Lars
4. Vendepunkter: Helle, Mads, Hanne C
5. Bisidder: Helle, Michella og Lars
6. Intern organisering LAP (og supervision, LAP): Helle, Tom, Michella, Lars, Mette og Shiva
7. Eventuel Ungeindsats??? Shiva og Sara?

Ad pkt. 08 Arbejdsgrupper og arbejdsdeling i LL

a. Orientering om arbejdsgrupperne jf. Landsmøde

Arbejdsgrupperne kan ikke komme i gang med arbejdet før LL har godkendt arbejdsgrupperne med afsæt i deltagernes forslag på landsmødet.
Ole huskede LL på, at det kun er nye arbejdsgrupper, der skal godkendes, have en tovholder og en LL-repræsentant (hvis de som min. Har 3 medlemmer)
Beslutning: Punktet udsættes til næste LL-møde (ekstraordinært Zoom-møde)

b. Arbejdsdeling i LL og opfølgning

Helle foreslår bisiddergruppen understøttes af sekretærfunktion (skemaer, koordinering og opfølgning). Michella er indtrådt i arbejdsgruppen, og er villig til at påtage sig opgaven efter koordinering med Jakob.

c. Foretræde for Socialudvalget

Lene orienterede om ansøgningen om forhøjet ramme på finansloven, og at det er muligt at begrunde ansøgningen ved foretræde for Socialudvalget
Beslutning: Det godkendes enstemmigt at Lene, Hanne W, Ole og Jakob repræsenterer LAP.

Ad pkt 09. Personsag (Lukket punkt)

Ad pkt. 10 Orientering fra:

a. FU:

– Sundhedsstrukturkommissionen
Lene orienterer om forslagene (og rapport) fra Sundhedsstrukturkommissionen, som udover tre forskellige modeller for den fremtidige struktur på sundhedsområdet bl.a. peger på der bliver flere psykisk sårbare og ældre med plejekrævende sygdomme. Med forslagene ønskes der højere kvalitet, øget kapacitet og tilgang af personale med de nødvendige kompetencer. På psykiatriområdet tales der bl.a. om nationale standarder og forebyggende indsatser i botilbud, så man reducerer indlæggelser. Lene peger bl.a. på at det er vigtigt at sikre pengene går til sundhed, men at de ikke bør ud til kommunerne, der har svært ved samarbejde. Også regionerne bør blive bedre til samarbejde, det er fx svært når man flytter fra en region til en anden. Flere plejekrævende ældre, men hårdt for psykisk syge ældre på somatisk hospital. En særlig udfordring er at sikre at også de tyndt befolkede områder får kvalitet i sundhed. LAP har indtil den 1. august til at lave et høringssvar.

– Møde i Sundhedsministeriet:
Sidste gang var ministeren åben og lyttende, og havde sat sig ind i tingene – bad om rapport om Gennembrudsprojektet (om tvang) og mødet gik over tid.
Ole, Shiva, Helle og Jakob deltager i møde.

– Orientering om Finanslovsansøgning:
Der er udarbejdet to siders ansøgning til Finans- og Socialudvalget om at få øget rammen på Finansloven til LAP.
Helle roser Lene for indsatsen, som der er kommet et rigtig godt skriv ud af.
Der er enighed om at ansøgningen også skal fremsendes til Sundhedsudvalget.

b. LL

– Tilbagemelding fra LAP’s deltagelse på Folkemøde 2024
Tom fortæller at det havde været en positiv oplevelse at holde oplæg i Enhedslistens telt, da de to andre i panelet i høj grad delte LAPs synspunkter. Men det havde været krævende at være tovholder, selvom der havde været frafald, for deltagere havde brug for en hjælpende hånd.
Mette ærgrer sig over penge er gået til tomme huse.
Helle påpeger, at står anført ved alle LAPs aktiviteter. Hun fortæller at debatten, som Tom deltog i ligger på nettet, og at han gjorde det fremragende. LL22 besluttede at teltet skulle droppes, men fastholdt leje af sommerhusene. Flere var tilmeldt, men meldte fra – måske fordi man ikke fik dækket udgifter. Måske sammenhæng med, at man ikke fik dækket udgifter.
Thomas savner at tilbuddet om at leje ledige huse blev kommunikeret bedre.
Tom: Enkelte meldte fra fordi uoverskueligt, ikke nok lokkemad.

Ad pkt. 11 Økonomi

a. Medlemshvervning

Lene har sat punktet på i forlængelse af beslutning om forhøjelse af kontingentet til 130 kr. Lene anbefaler at kontingentet det første år nedsættes.
Lars siger, at folder skal tilrettes og Mette opfordrer til, at der kan påføres mærkat med ny sats.
Helle oplyser at uanset hvad skal der laves ny folder, for LAP har lovet Socialstyrelsen, at det skal fremgå klart at man er psykisk sårbar (med afkrydsning), og eventuelt droppe girokortet. Vi skal synliggøre, at i LAP bliver man en del af fællesskabet og vise de gode ting, LAP gør.
Ole foreslår at der laves en flyer i A3 med alle oplysninger til psykiatriske afdelinger m.v. og at der gennemføres medlemsundersøgelse, som man kan bygge hvervning på. Han foreslår også en mailliste for aktive, som alle kan tilmelde sig, som løbende kontaktes liste over arbejdsgrupper med ledige pladser. Mads gør opmærksom på medlemshvervning er andet og mere end foldere. Man skal tage fat, hvor man møder folk – som Jehovas vidner.
Cornelius mener LAP bør overveje kampagne om nyt tema, mange år siden. Det trækker medlemmer til.
Lene foreslår strategi for medlemshvervning kommer under handlingsgruppe 2. Helle spørger om de fire unge i LL (Anette, Niklas, Sara og Michella) vil brainstorme om hvordan vi når de unge i hvervningskampagne.
Thomas påpeger oplagt altid at medtage foldere i væresteder. Også oplagt ved træf for peermedarbejdere.
Ole siger, at mange af de gamle medlemmer melder sig ud, hvordan får vi atter skabt politisk fokus og prioriteringer af de politiske emner, der har stor betydning for psykiatribrugere.
Beslutning: LL opfordrer de fire unge i LL til at komme med forslag til medlemshvervning målrettet unge, og foreløbig isættes der mærkat om ændret kontingent i folder, så de kan genbruges.

b. Regnskab og budgetoversigt 2024

Lene fremlagde status på regnskab 2024 med orientering om at regning fra Nyborg Strand skal med. Sommerlejrgruppen er tæt på at nå den bevilgede ramme på 10.000 kr.
Alle udgifter til møder, bl.a. fra kontoen til sommerferieaktiviteter skal overføres til kontoen målrettet arbejdsgruppemøder. Hanne W oplyser at der kan være bogføringsfejl. Det er set før, og bør undersøges nærmere.
Udgifter til juridisk rådgivning må forventes at stige.
Et medlemstræf forventes at koste omkring 200.000.
Lene oplyser, at der går rygter om at der er forbrugt 50.000 kr. af region hovedstadens midler, men der står 42.000 kr. på kontoen. Region syddanmark har 24.000 kr. stående.

c. Budget 2025

– finansiering af ønsker til budget?
Der er ikke sat midler af til medlemstræf i 2025. Hvis medlemstræf skal gennemføres skal der findes midler fra andre aktiviteter, fx refugie.
Mette finder, at medlemstræffet er vigtigere end lejre at bruge penge på, da lejre kommer kun få til gavn – og det er jo besluttet, at vendepunkter ligeledes skal søge fonde.
Helle mener ikke at lejre, refugiet og livsglædeudflugter skal have tilført penge, de må søge fonde. Vendepunkter skal sættes 50.000 kr ned, så kan der gennemføres medlemstræf.
Michella siger budget 25 skal ændres, så der fremgår udgifter – ellers skal der også stå 0 i indtægter. Lejre, refugie, Vendepunkter kan få halveret beløbet, og så må der søges fonde til resten.
Cornelius synes mange penge til medlemsblad og hjemmesiden. LL opfordrer Michella og Cornelius til at undersøge alternativ.
Helle siger at der kun er to medlemmer af fondsgruppen (og måske også Niklas nu), så begrænsede ressourcer. Men de gør det så godt som muligt. LAP har reduceret stor post til udsendelser fordi flere gået over til at modtage post digitalt, men det kan blive endnu bedre.
Beslutning: LL godkender ændringerne, der indføres i budget som fremsendes til styrelsen.
– evt. ansættelse af 20 timers kontorassistent? (referenten deltog ikke)
Drøftet

d. Vendepunkter recovery

Behandlet under punktet om budget 24 og Vendepunkter

Ad pkt. 12 Personsag (lukket punkt)

Ad pkt. 13 Forslag fra Shiva

Punktet udsættes, da arbejdsgruppe om unge skal behandles sammen med øvrige arbejdsgrupper. Både supervision og unge er medtaget under handlingsgrupper.

Ad pkt. 14 Alkoholmeter ved transport af medlemmer

Mads har sat sagen på i forlængelse af den sag, der er nævnt i Landsmødemappen
Forslag 22, nr. 3, og anbefaler at der bør der kræves test, da LAP ikke kan bære flere sager.
Michella supplerer med information om, at der med ændret lovgivning også er risiko for økonomisk krav mod LAP såfremt tages af politiet eller kommer ud for uheld. Beslutning: LL er enige om, at der skal være test af chauffør både af alkohol og stoffer ved alle aktiviteter, hvor der er kørsel af medlemmer, og at promillen skal være 0,0. To personer bør stå for det, en LL-repræsentant og tovholder eller alternativt fx en anden fra arbejdsgruppe i forening. Lene taler med Linda om indkøb af alkoholtestmeter og strips til andre rusmidler, som anvendes på Kystlejren og sommerlejr (hvor Anette og Michella tjekker)

Ad pkt. 15 Næste møder i LL

Der indkaldes til ekstraordinært zoommøde om 14 dage, hvor sag om arbejdsgrupper
behandles.
Desuden er der aftalt Zoommøde 17. august 11.00 og møde 28.09 i Odense

Ad pkt. 16 Hvordan synes du, mødet gik?

Refereres ikke

Referat af LL-møde 25.05.2024

Deltagere: Anette Pedersen, Lars Kristensen, Mette Windfeld, Ole Nielsen, Cornelius Christiansen, Lene Kristiansen, Michella Daniella Fladmose Bundgaard, Tom Jul Pedersen, Sara Parisa F. Khanjani, Thomas Malte Andersen, Helle Sibbersen, Nicklas Marr Nielsen, Mads Larsen, 1.supp. Valentina Trantel Djurhuus, 2.suppl. Shiva F. Khanjani, revisor suppleant Hanne Wiingaard Mikhael Saxtorph, som er intern kritisk revisor i LAP deltog under punkt 1-3.
Afbud/ikke tilstede:
Møde afholdt på LAP ́s sekretariat i Odense.

Forslag til dagsorden:

1. Valg af ordstyrer og referent

Mette Windfeld vælges til ordstyrer. Jakob B. Petersen vælges til referent.

2. Personlig runde

Refereres ikke

3. Underskrift af tro- og love erklæring som vedtaget på Landsmøde 2024

Tiltrædelseserklæring:
Som medlem af LAPs landsledelse er jeg klar over, at LAPs landsmøde er foreningens øverste myndighed, og jeg forpligter mig til at overholde de beslutninger, der er vedtaget på de årlige landsmøder, herunder vedtægter og øvrige vedtagne regler.
Landsledelsens medlemmer underskriver ovenstående erklæring udarbejdet af intern kritisk revisor

4. Godkendelse af dagsorden

Nyt pkt. 10: LL to-dagesseminar og nyt pkt. 13g Folkemøde.
LL – vedtager at behandle personsager fra Landsmøde og forslag fra Ole Nielsen vedrørende personsager på førstkommende LL 2-dages møde 20. – 21. juni 2024.
Med disse ændringer er dagsorden godkendt

5. Godkendelse af referat 03.05 2024

Referat fra LL-møde 03.05 2024 godkendt

6. Opfølgning Landsmøde 2024 – kort runde om oplevelsen af Landsmøde 2024

Enighed om at dirigenter gjorde det godt og at Landsmødet sluttede positivt

7. Valg til FU

Kandidater fortæller om egne bevæggrunde og egen baggrund for at stille op til FU.
Følgende stillede op til FU: Lene Kristiansen, Ole Nielsen, Niklas Marr Nielsen, Anette Pedersen, Lars Kristensen, Thomas M. Andersen, Helle Sibbersen, Mette Windfeld.
Afstemningsresultat:

Afgivne stemmer:36. Følgende vælges til FU:
Helle Sibbersen (8), Anette Pedersen (7), Lene Kristiansen (6)

Ole stiller sig til rådighed som kasserer, hvis FU har behov for det – ikke kan finde en kasserer. Nyt FU holder møde på Zoom med Ole om eventuelle opgaver for kasserer mv. Hanne W. fortæller, at FU- arbejdet kræver en daglig adm. indsats ca. 20 timer om ugen. FU skal afholde MUS-samtaler, APV m.m. og være fast kontakt til personalet. Mette W. spørger om man kunne lave et HR- udvalg. Hertil svares, at man kan stille det som et forslag.

8. Fordeling af opgaver v/Helle Sibbersen

Opgaver skal beskrives grundigt, hvad det er og omfang. Alle opgaver og personaleønsker skal gå via beslutning i LL.
Interesserede LL – medlemmer udarbejder beskrivelse af opgaver, der kan fordeles
Mette W., Michella og Helle Sibbersen udarbejder beskrivelsen og sender til LL.

9. LAP repræsentation

Lene og Jakob opdaterer listen med repræsentation efter input fra LL
Listen sendes til kommentering i LL.

10. To-dagesseminar

LL beslutter at afholde LL 2-dages seminar torsdag den 20.06 til fredag den 21.06 2024
Seminar skal være på Fyn. Michella og Anette arrangerer.

11. Handlingsprogram v/Lene – tilretning og forkortelse?

Behandles på LL-møde 20.06-21.06 2024

12. Vendepunkter

a. Hvem skal stå for Vendepunktskurserne/undervisning? v/Tom Jul
Behandles på LL-møde 20.06-21.06 2024

b. Evaluering af Vendepunktsuddannelsen v/Tom Jul
Behandles på LL-møde 20.06-21.06 2024

c. Vendepunkter recovery v/Cornelius
– afstemning om budget?
Behandles på LL-møde 20.06-21.06 2024

13. Økonomi:

a. Punkt om medlems-hvervning v/Lene
Behandles på LL-møde 20.06-21.06 2024

b. Tilskud til innovative indsatser v/Ole
Ole fortæller, at bilag er sendt med til orientering om muligheder for ekstern finansiering af Vendepunkter

c. Budget 2025
Behandles på LL-møde 20.06-21.06 2024

d. Kystlejr budget m.m.
Bilag med budget for Kystlejr omdelt på møde.
Kystlejr budget godkendes med klart flertal af LL

e. Punkt fra Knud F. Møller om Vendepunkter
Behandles på LL-møde 20.06-21.06 2024

f. Finanslovsansøgning 2025
– fremsendelse af ny ansøgning 2025?
FU tilretter ansøgning

g. Folkemøde
Der er tre sommerhuse.
Onsdag i næste uge finder Tom ud af, hvor mange der har betalt for leje af sommerhus. Tom Jul arbejder med inddragelse af LL videre med evt. debatdeltagelse fra LAP, jf. invitationer fra samarbejdspartnere.

14. Svar til Social- og Boligstyrelsen

– bilag er medsendt til orientering

15. Facebook og Sociale medier v/Niklas

Nicklas foreslår en instagram profil med videoer m.m. LAP Talerøret har Ole en kode til. Der er lavet en side, der hedder Lap.dk Danmark på Facebook. Den er lavet af Lene, Anette og Lenette. Der mangler indhold til siden fortæller Michella. Der foreslås at lave en arbejdsgruppe, der kan arbejde med Sociale Medier. Nicklas og Cornelius er interesseret i at bidrage til denne gruppe. Tom kan bidrage med LAP-tv.

16. Evt.

– Anette: Vi skal finde en måde at hjælpe kontoret. Det kunne være en god idé med praktisk hjælp, supervision, renskrivning af plancher mv.
– Helle: Vi skal bruge hinanden, samarbejde og ikke kun ringe til kontoret om ting man selv kan finde ud af. Ligesom en mail om en konkret opgave kun sendes til den, som den er rettet til og ikke som en mail til samtlige. Der skal oprettes en lukket LL Facebookgruppe. Michella opretter gruppen.
– Michella: LL skal være et tåleligt mødeklima. Kan man leve med, at vi får mødeindkaldelser på mail, så kan der spares portoudgifter. LL-medlemmer, der kun vil have indkaldelse på mail skal skrive dette til kontoret.
– Mads: Man kan mødes i mellem møder til hygge og mad. Mads gør opmærksom på, at han gerne vil holde et oplæg til drøftelse af retningslinjer for opførsel på møder på et kommende LL-møde.
– Tilbud om at komme på besøg i den økologiske landsby fra Lars.
– Hanne W. og Sax skal på mailgrupper.
– Michella, Valentina, Mette og Lene, Mads ønsker nøgler til sekretariatet.
– Sara: Hvis man ikke fortjener respekt, gør sig fortjent til respekt, så får man det ikke.

17. Næste møder i landsledelse?

– 20. – 21. juni 2024 på Fyn
– 17. august 2024 i Odense

18. Hvordan synes du, mødet gik?

Refereres ikke

Arbejdsgruppen landsdækkende vendepunkter, 10.08.2024

ALV 10.08.2024, Odense, 1100-1500

Tilstede: Hanne C., Bettina, Mads, Lars K., Kurt, Knud
Afbud: Birgit, Lenette, Helle – som dog er med på telefon halvvejs
Dirigent – Bettina
Referat – Knud

Dagsorden – godkendt med frokost kl. 1300

Tovholder
– Knud

Bevillingen
Det er forslag nr. 18, LL har forholdt sig til, på trods af at LL har modtaget “Ansøgning om midler til afslutning af Instruktøruddannelsen” 4 gange siden januar 2024…
ALV begynder planlægning afslutningen af Instruktøruddannelsen med udgangspunt i den bevilling på 98.000,-, der blev besluttet på to-dagesmødet 21.-22.06.2024.
Beløbet er det samme som i den egentlige ansøgning, hvorfor ALV planlægger derefter.

Planlægning af kalender ved weekend mv. af afslutningen af I.-Udd.
Doodle med forslag til weekender til 10 studerende først – derefter Comwell ang. 1 weekend.
1 møde dag på en lørdag aftales med I.-Udd. før weekenden aftales med Comwell.
De enkelte mødedage er fysiske møder.

Erfaringsnetværksgruppen/Erfagruppen
Ansøgning til erfanetværksgruppen ang. transport, diæter i samarbejde med Fondsgruppen.
Fysiske møder prioriteres. Zoom-møder – spontane møder – også når det er nødvendigt ift. kalenderen. Vi mødes mindst 1 gang i måneden. Underviserne og de nye Instruktører.
Det forventes i Vendepunkter, at underviserne og de nye Instruktører deltager i fællesskabet i Erfagruppen.

Vendepunkter i NABO
Ok til brug af lokalerne i NABO. Knud laver og rundsender udkast til udtalelse fra ALV.
Ok til Stephanie er Instruktør sammen med Knud på Vendepunkter 1 i efteråret.
Mads foreslår, at inddrage nogle af Instruktøreraspiranterne i Vp 1 i løbet af efteråret, således de kan afprøve rollen som Instruktør og facilitere 1 dag f.eks. med et tema fra Velværeværktøjskassen. Efterfølgende reflekteres der på Instruktøruddannelsen og senere hen i Erfagruppen.
ALV har også brug for en bekræftelse fra LL på deres møde den 17. august. En udtalelse der anerkender Vendepunkter har kursusaktiviteter i NABO Center Amager, Portugalsgade 10, 2300 Kbh. S. http://nabocenter.dk

vp@lap.dk
– 9 medlemmer. Besked sendes til kontoret. Knud sender.

Fondsgruppen (FG): Hanne C., Ole N., Anette, Lars K.,
– FG og ALV arbejder sammen om mulige ansøgninger til Vendepunkter.
Budget og aktivitetsplan: dødelinje for LL, 15.11.2024.

LL mener, at Vendepunkter selv skal søge fonde til deres formål i 2025-2026 samarbejde med FG .
Knud formulerer nyt forslag og rundsender til ALV.
Næste gang udsendes dagsorden mindst 1 uge før mødet afholdes.