10 skarpe fra LAP i valgkampen op til Folketingsvalget 2022

Psykiatri er i denne valgkamp et af de 5 højest prioriterede emner både blandt politikere og i befolkningen, viser flere undersøgelser.

Nok er der indgået en vigtig aftale om den såkaldte ”10-årige” psykiatriplan, men prioriteringer og finansiering er helt utilstrækkelig.

Vi kan påvirke og presse politikerne til at være konkrete om hvad de vil gøre, så vi senere kan holde dem fast på hvad de lovede.

Det kan være via:
– Aktiv deltagelse på vælgermøder
– Sociale medier
– Læserbreve i lokalaviser og dagblade
– Mails til politikerne

Til inspiration har Landsledelsen nogle forslag til spørgsmål, du kan stille til kandidaterne:

Hent spørgsmålene som PDF

1. Økonomi
UDFORDRING:
I Psykiatri-aftalen, som er indgået med et bredt flertal af partierne er der kun bevilget en tiendedel (0,45 mia. årligt), af de midler eksperter vurderer nødvendigt (4,5 mia.kr årligt). En utilstrækkelig psykiatri koster samfundet kr.115 milliarder årligt.
SPØRGSMÅL:
Hvad vil du og dit parti gøre, for at sikre flere midler til det offentlige system så psykiatribrugere reelt får mulighed for at vende tilbage til et værdigt liv og få det bedre?

2. Personalet før patienterne?
UDFORDRING:
De få midler, der er afsat med psykiatri-aftalen ser ud til at gavne de sundhedsprofessionelle frem for psykiatribrugerende?
SPØRGSMÅL:
Hvordan vil du sikre, at psykiatri-brugerne får direkte gavn af de 0,5 mia. kr., så vi om to år kan sige, at tingenes tilstand for psykiatribrugere er blevet mærkbart bedre?

3. Overdødelighed
UDFORDRING:
Blandt psykiatribrugere er der markant overdødelighed. Vi dør ca. 10-20 år før alle andre.
SPØRGSMÅL:
hvad vil du gøre, for at reducere overdødeligheden blandt psykiatribrugere?

4. Selvbestemmelse
UDFORDRING:
Som psykiatribruger har man ikke ret til at bestemme over sit eget liv, da de både det regionale og kommunale system har det sidste ord.
SPØRGSMÅL:
Hvordan ser du og dit parti på menneskers ret til selvbestemmelse i sit eget behandlingsforløb?

5. Kommunernes sociale indsatser
UDFORDRING:
Psykiatriaftalen retter sig primært mod behandlingspsykiatrien. Socialpsykiatrien og andre indsatser i kommunerne er stort set ikke en del af aftalen.
SPØRGSMÅL:
Hvad vil du og dit parti gøre, for at forpligte kommunerne til at udføre sociale indsatser til direkte gavn for psykiatribrugerne?

6. Aktiviteter i LAP og i brugerbevægelsen
UDFORDRING:
I civilsamfundet spiller brugerbevægelsen en vigtig rolle for psykiatribrugere, fordi det hjælper mod ensomhed at være blandt ligesindede. Men vi mangler lokaler, væresteder og refugier o.l. hvor vi kan mødes.
SPØRGSMÅL:
Vil I love at afsætte flere midler til brugerbevægelsens aktiviteter?

7. Arbejdsmarkedet
UDFORDRING:
Langt størstedelen af psykiatri-brugerne står uden for arbejdsmarkedet.
SPØRGSMÅL:
Hvad vil du/dit parti gøre for at uddannelser og arbejdspladser forpligtes til at inkludere psykiatribrugere på linje med rettighederne for borgere med fysiske handikap?

8. Alternativer til medicin
UDFORDRING:
Medicin hjælper ikke altid psykiatribrugerne.
SPØRGSMÅL:
Vi du gå ind for og aktivt arbejde for, at det bliver obligatorisk at tilbyde medicinfri behandling og udtrapning i psykiatrien som alternativ til medicin?

9. Tvang
UDFORDRING:
Brugen af tvang stiger fortsat i psykiatrien på trods af intentioner om at nedbringe tvang.
SPØRGSMÅL:
Vil du gå ind for og aktivt arbejde for at ophæve loven om tvang i psykiatrien og erstatte den med generelle nødretsbestemmelser gældende alle borgere?

10. Retssystemet
UDFORDRING:
Mange psykiatribrugere føler sig diskrimineret i retssystemet ift. behandlingsdomme og frihedsberøvelse.
SPØRGSMÅL:
Hvad vil du/dit parti gøre for, at psykiatribrugere ikke straffes hårdere ved overtrædelse af straffeloven? Og at princippet om formildende omstændigheder og almindelig straf kan vælges frem for rets psykiatrisk foranstaltning?