Psykiatrien sejler – hvorfor sejle med, når vi har muligheden for en historisk 10-års plan?

I LAP Landsforeningen Af nuværende og tidligere Psykiatribrugere har vi revideret vore indspil og høringssvar til en ny psykiatriplan, bl.a. i lyset af hvad der er sket henover sommeren:

23.08.2022

Kære politikere og beslutningstagere,

Vi håber, at I har nydt sommerferien og er klar til at trække i arbejdstøjet igen, så Danmark kan få den længe ventede psykiatriplan.

Vi ønsker ikke nødløsninger eller tomme valgløfter. Der er brug for en seriøs og gennemgribende plan. En plan, som tilfører tilstrækkelige økonomiske midler og sætter handling bag de gode hensigter i samfundsdebatten.

Først og fremmest skal der være brugerinddragelse i det ny Nationale Psykiatriråd og i en Havarikommission på psykiatriområdet. LAP bidrager gerne med viden og erfaring, og ønsker plads i begge fora.

Brugernes egne erfaringer skal sikre fokus på menneskesyn, ressourcer, rettidig forebyggelse og sammenhængende behandlingsforløb. En gangbar psykiatriplan må også omfatte empati, trivsel og forbedrede skole, velfærds- og universitetsuddannelser.

Det vil sige en bredtfavnende plan, der skaber mærkbare forbedringer for alle psykiatribrugergrupper og for personalet i psykiatrien.

Endelig skal en mål – og mærkbar positiv udvikling for psykiatrien udtænkes og udføres langsigtet – også gerne længere end 10 år om nødvendigt. LAP mener følgende skal prioriteres i den ny plan:

1. Et nyt menneskesyn i psykiatrien, hvor der fokuseres på menneskers ressourcer og ikke deres begrænsninger.

2. Mennesket før systemet. Èn indgang til systemet med èn koordinerende kontaktperson.

3.Tværfaglig hjælp og behandling i modsætning til hierarkier. Væk med opdelingen i “kasser” og diagnose-fokus.

4. Psykiatrien skal forbedres, så den IKKE giver både patienter, pårørende og personale stress.

5. Et nyt menneskesyn og empati skal være en del af alle uddannelser, der er relevante i psykiatrien. Fra folkeskole til universitetsniveau skal der være fokus på bl.a. respektfuld kommunikation, trivsel samt stress- og konflikthåndtering.

6. Psykiatrien og det øvrige sundhedsvæsen skal behandles ens. Det betyder at psykiatrien i regioner og kommuner skal have et mærkbart kvalitetsløft.

7. Danmark skal følge FN’s Handicapkonvention og respektere psykiatribrugernes rettigheder. Psykiatribrugere er særligt udsatte ift. ensomhed, så det kræver en ekstra samfundsmæssig indsats for at undgå denne dobbeltbelastning.

8. Der skal ansættes patientombudsmænd på de psykiatriske afdelinger.

9. ”Intet om os – uden os”: LAP skal have en plads i et kommende Nationalt Psykiatriråd, da vi er en forening i brugerbevægelsen, hvor alle medlemmer er nuværende eller tidligere psykiatribrugere.

10. LAP vil repræsenteres i en kommende Havarikommission, der skal undersøge om tragiske voldsomme forbrydelser kunne forebygges med bedre psykiatrisk behandling og en bedre sammenhæng i systemet.

For yderligere information kontakt venligst:

LAP – Landsforeningen Af nuværende og tidligere Psykiatribrugere
Tlf.: 66 19 45 11
E-mail: lap@lap.dk
www.lap.dk

Lene Kristiansen, Landsledelsesmedlem
Mobiltelefon: 30 11 59 19
E-mail: Kristiansenlene@yahoo.dk

Steen Moestrup, Landsledelsesmedlem
Mobiltelefon: 28 22 27 65
E-mail: steen@lap.dk

Hanne Wiingaard, Medlem af Forretningsudvalget og presseansvarlig
Mobiltelefon: 21 63 73 14
E-mail: wiingaard@lap.dk

Læs pressemeddelelsen hos Pressport her: https://www.pressport.com/dk/news/pressreleases/psykiatrien-sejler-hvorfor-sejle-med-n%C3%A5r-vi-har-muligheden-for-en-historisk-10-%C3%A5rs-plan-27266