Vedtægter for LAP
Landsforeningen af nuværende og tidligere psykiatribrugere
§1 – navn og hjemsted
Stk. 1 Foreningens navn er Landsforeningen Af nuværende og tidligere Psykiatribrugere.
Stk. 2 Foreningens hjemsted er sekretariatets adresse.
§ 2 – formål
Stk. 1 Foreningens overordnede formål: Landsforeningen er en organisation, hvor nuværende og tidligere psykiatribrugere kan støtte hinanden, tage fælles initiativer, formulere en politik og stille krav vedrørende vore egne interesser. Landsforeningen er en organisation, der er uafhængig af partipolitiske, økonomiske, behandlingsmæssige og religiøse interesser.
Stk. 2 Foreningens formål er at
a. Styrke og forbedre forholdene for nuværende og tidligere psykiatribrugere
b. Sikre indflydelse på beslutninger, der træffes lokalt, nationalt og internationalt.
c. Fremme den enkeltes ret til selv at bestemme over og tage ansvar for eget liv
d. Bekæmpe enhver form for diskrimination og forskelsbehandling
e. Arbejde for at mennesker med psykosociale handicap sikres lige muligheder med andre samfundsborgere for uddannelse, arbejde, aktivitet og deltagelse
f. Hjælpe og styrke hinanden i at udtrykke os om egne oplevelser, erfaringer og behov
g. Skabe og arbejde for nye og ikke-tvangsprægede hjælpeforanstaltninger og – institutioner inden og uden for psykiatrien.
h. Støtte oprettelsen af arbejdspladser, der styres og/eller ejes af nuværende og tidligere psykiatribrugere.
i. Styrke nuværende og tidligere psykiatribrugeres rettigheder som arbejdstagere og bevidstgøre psykiatribrugere om faglige rettigheder.
§ 3 – medlemskreds og kontingent
Stk. 1 Indmeldelse kan ske både individuelt og kollektivt.
Stk. 2 Som individuelle medlemmer optages mennesker, der er eller har været brugere af psykiatrien, hvorved forstås personer, som har været eller er under psykiatrisk behandling, og som tilslutter sig foreningens formål. Personer, som ikke opfylder betingelserne for at blive almindeligt medlem, kan optages som støttemedlemmer, hvis de tilslutter sig foreningens formål.
Stk. 3 Som kollektive medlemmer optages organisationer, hvor minimum to tredjedele af medlemmerne er, eller har været, brugere af psykiatrien. Andre organisationer eller lignende kan optages som kollektive støttemedlemmer. Kollektivt medlemskab og kollektivt støttemedlemskab skal godkendes af Landsledelsen, afgørelser kan ankes til Landsmødet.
Stk. 4 Landsforeningens medlemmer kan danne grundforeninger i form af lokale og regionale foreninger af nuværende og tidligere psykiatribrugere. En lokalforening kan dække en eller flere kommuner. En regionsforening dækker en af landets 5 regioner.
En grundforenings vedtægter må ikke være i modstrid med Landsforeningens vedtægter. Medlemskab af Landsforeningen er ensbetydende med medlemskab af den lokal- og/eller regionsforening, der i henhold til godkendelse af landsledelsen dækker det geografiske område, hvor medlemmet har sin adresse.
Stk. 5 I kommuner, hvor der ikke findes nogen lokalforening, kan aktive medlemmer danne netværksgrupper, som efter nærmere aftale med landsledelsen kan repræsentere og agere på foreningens vegne (herunder evt. forvaltning af kontingentandele) i det pågældende lokalområde.
Stk. 6 Indmeldelse sker ved henvendelse til foreningens sekretariat. Medlemskabet er først gyldigt, når medlemmet har betalt kontingent for det første år.
Stk. 7 Kollektive og individuelle medlemmer betaler et af Landsmødet fastsat kontingent. Kontingentet opkræves forud årligt. For medlemskab i landsforening og grundforeninger opkræves et samlet kontingent. Fordelingen af kontingentet mellem landsforening og grundforeninger besluttes af landsmødet.
Stk. 8 Ved konflikter mellem medlemmer af en gruppe i foreningen begynder gruppen med at undersøge sagen upartisk og i overensstemmelse med god foreningsskik og forsøger konfliktløsning om nødvendigt med ekstern hjælp. Lykkes konfliktløsning ikke, kan landsledelsen udelukke et medlem fra bestemte møder og arbejdsgrupper i et nærmere bestemt tidsrum. Medlemmet eller ethvert andet medlem af LAP kan kræve, at udelukkelsen tages op på det efterfølgende landsmøde.
Stk. 9 Landsledelsen kan foretage eksklusion af et medlem, hvis den pågældende systematisk skader foreningen eller vedvarende udsætter andre medlemmer for væsentlig gene. Der skal gives en skriftlig advarsel før evt. eksklusion, og medlemmet skal have lejlighed til såvel skriftligt som mundtligt at ytre sig både før advarslen gives og før eksklusionen effektueres.
Stk. 10 Såfremt det ekskluderede medlem fremsætter ønske om fortsat at forblive i foreningen, anses eksklusionen for midlertidig, indtil den kan stadsfæstes ved førstkommende landsmøde. Det ekskluderede medlem skal have lejlighed til at ytre sig såvel skriftligt som mundtligt over for Landsmødet.
Stk. 11 Alle medlemmer af LAP har ret til, at konflikter bliver forsøgt løst, sådan at det styrker foreningen og deres fortsatte medlemskab. Alle medlemmer har også et ansvar for at medvirke til konstruktiv konfliktløsning. Hvis et medlem beder et andet medlem om at mødes til konfliktløsning, har det andet medlem pligt til at deltage. Man kan stille som betingelse, at der medvirker en mægler. Hvis parterne ikke kan enes om en mægler, kan de bede landsledelsen om hjælp. Landsledelsen medvirker først ved at anvise en mægler med særlig interesse for og kendskab til konfliktløsning. Derefter skønner landsledelsen selv, hvordan den vil sikre en god konfliktløsning.
§ 4 – Landsmødet
Stk. 1 Landsmødet er foreningens højeste myndighed.
Stk. 2 Ordinært landsmøde afholdes hvert år inden udgangen af maj måned og indkaldes med mindst 6 ugers varsel med angivelse af dagsorden, ved brev til medlemmerne. Herudover ved annoncering i medlemsbladet eller dagspressen Herudover ved annoncering i medlemsbladet eller dagspressen.
Stk. 3 Møde- og stemmeberettigede på Landsmødet er alle medlemmer, der senest ugedagen forinden har betalt forfaldent kontingent. Støttemedlemmer – såvel individuelle som kollektive – har ikke ret til at deltage i Landsmødet og kan ikke indvælges i Landledelsen. Kollektive medlemmers møde- og stemmeret begrænses til én delegeret per påbegyndt 35 medlemmer, og som delegeret kan kun udpeges nuværende eller tidligere psykiatribrugere. Der kan ikke stemmes ved fuldmagt.
Stk. 4 Dagsorden for det ordinære landsmøde skal mindst indeholde følgende punkter:
1. Valg af stemmetællere
2. Valg af dirigenter og referent
3. Landsledelsens beretning
4. Regnskabsaflæggelse for de forgangne år
5. Behandling af indkomne forslag
6. Vedtagelse af handlingsprogram
7. Fastsættelse af kontingent for de kommende år
8. Godkendelse af budgetter
9. Valg af medlemmer og suppleanter til landsledelsen
10. Valg af statsautoriseret eller registreret revisor, intern kritisk revisor og revisorsuppleant.
11. Eventuelt
Stk. 5 Alle forslag, der ønskes behandlet på Landsmødet, skal – med angivelse af evt. afstemningstema – være modtaget på sekretariatet senest 4 uger før landsmødet.
Stk. 6 Landsmødet ledes af én eller flere dirigenter, der ikke må være medlemmer af Landsledelsen.
Stk. 7 Ved landsmødets start indskrives deltagende stemmeberettigede medlemmer. Landsmødet træffer sine beslutninger med simpelt flertal (én og halvdelen af de gyldigt afgivne stemmer) og ved håndsoprækning. Skriftlig afstemning anvendes dog når det begæres af blot 10 mødedeltagere. Ved personvalg, hvor der er foreslået flere end det antal, der skal vælges, foretages der altid skriftlig afstemning. Ved sådanne afstemninger (personvalg) anvendes reglen om simpelt flertal.
§ 5 – ekstraordinært landsmøde
Stk. 1 Ekstraordinært landsmøde kan afholdes, når Landsledelsen finder det nødvendigt. Ekstraordinært landsmøde skal afholdes, når mindst en tredjedel af medlemmerne fremsætter skriftligt begrundet anmodning om det over for forretningsudvalget. I sådanne tilfælde skal landsmødet afholdes højst 4 uger efter, at anmodningen er kommet til forretningsudvalgets kendskab.
Stk. 2 Indkaldelsesfristen for et ekstraordinært landsmøde er to uger, og sker ved brev til medlemmerne med angivelse af mødested og dagsorden.
§ 6 – foreningens daglige ledelse
Stk. 1 Foreningens daglige ledelse udgøres af Landsledelsen, der består af 13 medlemmer, valgt af landsmødet. Valgperioden for de valgte er 2 år. Dog begrænses valgperioden for de medlemmer, der har fået færrest stemmer til 1 år, således at mindst 6 er på valg hvert år.
Stk. 2 Landsmødet vælger op til 13 suppleanter. Valgperioden for suppleanterne er 1 år. Suppleanter indtræder ved længerevarende forfald efter Landsledelsens beslutning eller når et medlem af Landsledelsen udtræder. Suppleanterne indtræder i den rækkefølge, de er blevet valgt som medlem af Landsledelsen frem til næste landsmøde.
Stk. 3 Som medlemmer af og suppleanter til landsledelsen kan kun vælges personer, der er eller har været brugere af psykiatrien.
a. Medlemmer, der ikke deltager i landsmødet, kan stille op til landsledelsen eller til andre tillidsposter, hvortil der er valg på landsmødet, såfremt de fremsender en skriftlig erklæring (inkl. på elektronisk form) om, at de ønsker dette.
Ethvert medlem af LAP’s landsledelse, ethvert medlem af LAP og enhver ansat i LAP, der får kendskab til en sådan erklæring, skal sørge for, at erklæringen kommer til landsmødets kendskab. Den fraværende kandidat kan få oplæst en erklæring om sit kandidatur på landsmødet, dog således at der ikke gives mere tid til oplæsning af erklæringer pr. kandidat, end der gives til mundtlige erklæringer fra tilstedeværende kandidater.
Stk. 4 Landsledelsen leder foreningen i overensstemmelse med nærværende vedtægter og landsmødets beslutninger.
Stk. 5 Senest 4 uger efter nyvalg til ledelsen afholdes konstituerende møde, hvor Landsledelsen af og blandt sine medlemmer vælger et forretningsudvalg på 3 personer og af og blandt sine medlemmer vælger en kasserer.
Stk. 6 Landsledelsen fastsætter selv sin forretningsorden. Den kan nedsætte underudvalg og arbejdsgrupper til varetagelse af afgrænsede opgaver.
Stk. 7 Forretningsudvalget indkalder og leder Landsledelsens møder, som afholdes mindst 4 gange årligt. Indkaldelsen sker skriftligt med mindst 8 dages varsel og med angivelse af dagsorden, når forretningsudvalget skønner det er nødvendigt eller mindst tre medlemmer af Landsledelsen fremsætter ønske om det over for forretningsudvalget. I sådanne tilfælde afholdes mødet senest to uger efter anmodningen er kommet til forretningsudvalgets kendskab.
Stk. 8 Landsledelsen er beslutningsdygtig, når mindst 7 Landsledelsesmedlemmer er til stede.
Stk. 9 Landsledelsen kan ikke og må ikke ved sine handlinger diskriminere medlemmer, og medlemmer af LAP må ikke stilles dårligere end ikke-medlemmer. Landsledelsen skal behandle medlemmerne med anerkendelse, respekt, værdighed og være inkluderende overfor medlemmerne.
Stk. 10 Landsledelsens ledelsesansvar omfatter, at landsledelsen sikrer at konflikter bliver løst på en måde, som styrker foreningen. Landsledelsen sikrer sig adgang til ekspertise ved at arrangere passende undervisning eller ved at danne forbindelse til mennesker med særlig interesse for og kendskab til konfliktløsning.
Landsledelsen sikrer ekspertisen for eftertiden ved at udvikle gode procedurer og skrive dem ind i sin forretningsorden.
Stk. 11 Hvis der er konflikt i landsledelsen, har forretningsudvalget ledelsesansvaret for at konflikterne bliver løst på en måde, som styrker foreningen.
Stk. 12 Repræsentation af LAP på nationalt niveau kan kun igangsættes og varetages med forudgående accept i Landsledelsen.
§ 7 – økonomi, regnskab og revision
Stk. 1 Foreningens regnskabsår følger kalenderåret.
Stk. 2 Landsledelsen er ansvarlig over for Landsmødet for budget og regnskab.
Stk. 3 Foreningens regnskab forestås af kassereren.
Stk. 4 Regnskabet revideres af de på Landsmødet valgte revisorer.
§ 8 – tegningsregler og hæftelse
Stk. 1 Foreningen tegnes udadtil ved underskrift af forretningsudvalget. Landsledelsen kan uddelegere tegningsretten til foreningens kasserer og/eller sekretariatsmedarbejder i nærmere defineret omfang. Ved optagelse af lån og ved køb og salg og pantsætning af fast ejendom tegnes foreningen af mindst 9 medlemmer af Landsledelsen.
Stk. 2 Der påhviler ikke foreningens medlemmer nogen personlig hæftelse for de forpligtelser, der påhviler foreningen.
§ 9 – Vedtægtsændringer
Stk. 1 Disse vedtægter kan kun ændres med to tredjedels flertal (af de gyldigt afgivne stemmer) på et landsmøde eller ved almindeligt flertal på to hinanden følgende landsmøder.
Stk. 2 Vedtægtsændringer træder i kraft med virkning fra afslutningen af det landsmøde, de vedtages på.
§ 10 – Opløsning
Stk. 1 Opløsning af foreningen kan kun finde sted med 2/3 flertal (af de gyldigt afgivne stemmer) på to hinanden følgende landsmøder, hvoraf det ene skal være ordinært.
Stk. 2 Ved opløsning tilfalder foreningens aktiver organisationer, der tilstræber nogenlunde samme mål som foreningen, efter det opløsende landsmødes nærmere bestemmelser.
§11 – datering
Stk. 1 Således vedtaget på foreningens landsmøde den 14.-16.5.1999.
Signeret af dirigenterne Kenneth Sørensen og Carsten Andersen Revidering af
vedtægterne:
På foreningens ordinære landsmøde 19.-20. maj 2000
Dirigent Torsten Skjerne Dinesen
På foreningens ordinære landsmøde 11.-12. maj 2001:
Dirigenterne David Bonde Henriksen og Torsten Skjerne Dinesen
På foreningens ordinære landsmøde 9.-10. maj 2002:
Dirigenterne David Bonde Henriksen og Torsten Skjerne Dinesen
På foreningens ordinære landsmøde 5.-6. maj 2005:
Dirigenterne David Bonde Henriksen og Erik Olsen
På foreningens ordinære landsmøde 12.-14. maj 2006
Dirigenterne Ditte Sørensen og Erik Olsen
På foreningens ordinære landsmøde 17.-19. maj 2007:
Dirigenterne Pernille Jensen og Benny Lihme
På foreningens ordinære landsmøde 16. – 18. maj 2008:
Dirigenterne Pernille Jensen og Benny Lihme
På foreningens ordinære landsmøde 21. – 23. maj 2009:
Dirigenterne Pernille Jensen og Benny Lihme
På foreningens ordinære landsmøde 13. – 15. maj 2010:
Dirigenterne Pernille Jensen og Benny Lihme
På foreningens ordinære landsmøde 13. – 14. april 2013:
Dirigent Susan Skogstad
På foreningens ordinære landsmøde 28. – 30. marts 2014:
Dirigenterne Allan Ohms og Benny Lihme
På foreningens ordinære landsmøde 14. – 15. marts 2015:
Dirigenterne Allan Ohms og Benny Lihme
På foreningens ordinære landsmøde 16. – 17. april 2016:
Dirigenterne Allan Ohms og Benny Lihme
På foreningens ordinære landsmøde 1. – 2. april 2017:
Dirigenterne Allan Ohms og Benny Lihme
På foreningens ordinære landsmøde 14. – 15. april 2018:
Dirigenterne Allan Ohms og Benny Lihme
På foreningens ordinære landsmøde 4. – 5. maj 2019:
Dirigenterne Allan Ohms og Karl Bach Jensen
På foreningens ordinære landsmøde 2. – 3. oktober 2021:
Dirigenterne Allan Ohms og Karl Bach Jensen
På foreningens ordinære landsmøde 30. april – 1. maj 2022:
Dirigenterne Allan Ohms og Karl Bach Jensen
På foreningens ordinære landsmøde 4. – 5. maj 2024:
Dirigenterne Allan Ohms og Jann Sjursen